Bitka za Zagreb

NOGOMET I POLITIKA S odlaskom Bandića, Dinamo ostaje bez gradskog novca

Hina

Svo troje kandidata obećali su radikalnu promjenu u upravljanju gradskim novcem i prekid financiranja profesionalnog gradskog nogometnog kluba za koji je rečeno da ima godišnje prihode od oko 500 milijuna kuna, a građani mu plaćaju režije za stadion



Grad Zagreb prestat će financirati Nogometni klub Dinamo i plaćati režije za Maksimirski stadion koje sada Zagrepčane koštaju devet milijuna kuna, poručili su kandidati za zagrebačkog gradonačelinika Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!), Marko Sladoljev (Most) i Anka Mrak Taritaš (SDP-HNS) predstavljajući u četvrtak svoje izborne programe studentima veleučilišta VERN.


Svo troje kandidata obećali su radikalnu promjenu u upravljanju gradskim novcem i prekid financiranja profesionalnog gradskog nogometnog kluba za koji je rečeno da ima godišnje prihode od oko 500 milijuna kuna, a građani mu plaćaju režije za stadion.


»Financiranje Dinama uvjetovat ćemo poštivanjem Zakona o sportu jer Dinamo ne objavljuje financijska izvješća, i poštivanjem Zakona o udrugama jer nema demokratsko ustrojeno upravljanje. Dok se ne uspostavi model jedan član – jedan glas Dinamo iz gradskog proračuna neće dobiti ni jednu kunu, a i tada ćemo financirati samo omladinsku školu«, poručio je Tomašević.




Najavio je da će se Dinamo subvencionirati obnovu Maksimirskog stadiona, a naplaćivat će mu se i najam tog stadiona koji je u gradskom vlasništvu, a Dinamo ga besplatno koristi, dok se obitelj Mamić vozi u skupocijenim automobilima i pravi građane blesavima.


I Mostov kandidat Marko Sladoljev najavio je potpuni prestanak financiranja Dinama »dok mu je na čelu uprava s Mamićem i Vrbanovićem«. »Tek kada se izabere nova uprava po načelu jedan član, jedan glas, onda može biti financiranja, ali samo omladinske škole i dječjeg pogona kluba«, poručio je Sladoljev.


Na tom je tragu i Anka Mrak Taritaš upozorila kako se nigdje u svijetu iz gradskog proračuna ne financira profesionalni, već samo amaterski sport. »To treba biti i model u gradu Zagrebu i to treba jasno reći«, poručila je.


Svo troje kandidata obećali su javno, otvoreno i racionalno upravljanje gradskim proračunom, za kojega je Marko Sladoljev rekao da je »sada primjer netransparentnosti«.Tomašević je ustvrdio da je Milan Bandić u proteklih 17 godina, koliko je na čelu Zagreba, uspio uvjeriti građane da je »za malo novca izgradio puno, a zapravo je za puno novca napravio jako malo«. Ako pobijedi na izborima, Tomašević je obećao da će sve gradske transakcije biti objavljene na internetu, za razliku od sadašnje situacije »u kojoj se ne zna koji su stvarni troškovi Zagreba, a gradskim se proračunom upravlja kao privatnim lenom«.

Kandidat platforme »Zagreb je NAŠ!« osvrnuo se i na ugovore koji opterećuju Grad poput onoga za Arenu, po kojemu građani do 2038. moraju plaćati 10 milijuna eura godišnje, ili onoga za pročistač voda s otplatom od 400 milijuna kuna godišnje do 2028.


»Državna revizija je potvrdila u izvješću da je taj ugovor štetan jer omogućuje nejverojatan ekstra profit koncesionarima. Ako je doista postojala nekakva korupcija ili mito, kao što već Uskok istražuje u istrazi oko afere Pročistač, dokaz kriminalne radnje bio bi dovoljan da se štetni ugovor raskine bez ikakvih penala za grad. Apsolutno je nejvjerojatno da ćemo mi do 2028, godine taj pročistač preplatiti četiri do pet puta«, istaknuo je Tomašević.


Sladoljev je pak izrazio bojazan da će nova konstelacija snaga na nacionalnoj političkoj razini utjecati na istragu kriminala u Zagrebu. »Zastupnik Lacković, koji je ušao u Sabor umjesto Bandića, kandidat je za ministra pravosuđa. Možemo zamisliti kako će se otvoriti istrage protiv Bandića ako Lacković bude ministar pravosuđa«, upozorio je Sladoljev.


Svo troje kandidata kao najvažniji prioritet istaknuli su gospodarenje otpadom u Zagrebu, a Tomašević je upozorio i na vodoopskrbnu mrežu iz koje danas, kako tvrdi, iscuri 50 posto vode.


Obećali su i zadržavanje kina Tuškanac i Europa, te nove prostore za nezavisnu kulturu i mlade.


»Bandić sustavno uništava sportske i kulturne simbole Zagreba. Sada su došli na red košarkaški klub Cibona i nogometni klub Zagreb. Ako Bandić pobijedi, na mjestu stadiona u Kranjčevićevoj, gradit će se stanovi i shopping centri«, upozorio je Sladoljev.


Na predstavljanju, iako prethodno najavljen, nije sudjelovao HDZ-ov kandidat Drago Prgomet koji se ispričao drugim obavezama.