Klimatske promjene

NIJE ŠALA Razina Jadrana do kraja stoljeća raste za metar! Uz to, čekaju nas veći valovi i više požara

Hina

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Klimatske promjene će se razvijati na cijelom Sredozemlju, razina mora će lagano ići gore pa će nevere imati jači utjecaj na obalu koja nije prilagođena tomu i onda se događaju štete, kazao je dr. Vilibić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo



– Razina Jadranskog mogla bi se do kraj ovog stoljeća povećati i do jednog metar što se može negativno odraziti na obalna područja, istaknuto je u četvrtka navečer na tribini u Splitu s temom “Klimatske promjene: Što se događa s Jadranskim morem?”


Predavanje je održao dr. Ivica Vilibić znanstveni savjetnik s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, u organizaciji Rotary Club Split.


“Postoji procjena da bi se do 2100. mogla od pola metra od metra podići razina mora u svijetu a tako i Jadrana. Porast razine mora mogao bi ugroziti neka naselja. Zamislite u Splitu more više za metar ili pola metra,” rekao je dr. Vilibić.




Prema tim procjenama u Splitu bi, primjerice, bile učestalije poplave Rive i Dioklecijanovih podruma.


Utjecaj klimatskih promjena, pojasnio je, može se predviđati u desetljećima, a u budućim desetljećima udari valova prouzročit će veće štete jer će se događati na višoj razini mora.


“Klimatske promjene će se razvijati na cijelom Sredozemlju, razina mora će lagano ići gore pa će nevere imati jači utjecaj na obalu koja nije prilagođena tomu i onda se događaju štete,” kazao je dr. Vilibić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo.


Ocijenio je pri tom da su obale “preizgrađene.” Smatra da bi procjene takvih klimatskih promjena mogle utjecati na gradnju u priobalnim područjima pa će se ubuduće graditi “malo dalje od obale.”


“Međutim klimatske promjene mogle bi pozitivno utjecati na turizam u Hrvatskoj jer će se zbog porasta temperature produžiti kupališna sezona,” rekao je  dr. Vilibić.


Po njegovim riječima zbog porasta temperature požari će biti učestaliji osobito priobalnim područjima.