Radikalna metoda

Mreža potrošača tvrdi da se krše zakoni: ‘Kad vidite inkasatora HRT-a, pozovite policiju’

Hina

Foto Flickr

Foto Flickr

Smatraju da kontrolori HRT-a, koji po domovima građana provjeravaju postoje li audio ili video prijemnici te provjeravaju jesu li po tome dužni plaćati HRT-ovu mjesečnu pristojbu, u obavljanju svog posla krše niz zakonskih odredbi o poštivanju privatnog vlasništva



Mreža potrošača Hrvatske ustvrdila je u srijedu da kontrolori HRT-a pri obavljanju provjere plaćanja HRT-ove pristojbe krše zakone, pa je pozvala građane da se odupru »HRT-ovoj bahatosti« tako da, kada vide kontrolora u zgradama ili pred vlastitim kućama, pozovu policiju.


»Savjetujemo i pozivamo sve potrošače da se uključimo zajedno u borbu protiv bahatosti HRT-a, ako vidimo kontrolora u zgradama da pozovemo policiju, tj. da se prema toj nepozvanoj osobi odnosimo kao potencijalnom teroristu na privatnom posjedu«, poručili su iz Mreže potrošača Hrvatske.


Smatraju da kontrolori HRT-a, koji po domovima građana provjeravaju postoje li audio ili video prijemnici te provjeravaju jesu li po tome dužni plaćati HRT-ovu mjesečnu pristojbu, u obavljanju svog posla krše niz zakonskih odredbi o poštivanju privatnog vlasništva, ali i sam Ustav.




»Ustavom i drugim pozitivnim zakonima privatno vlasništvo je zaštićeno, a dom je nepovrediv. Kontrolor HRT-a ne može doći i kucati na vrata, jer je i stambena zgrada privatno vlasništvo«, tvrdi udruga potrošača u priopćenju.


Po iskustvima brojnih građana, ponašanje kontrolora često je bahato i uvredljivo, začinjeno prijetnjama o kaznama i drugim metodama prisile i zastrašivanja, posebno kod ugroženih kategorija potrošača.


»Za ulazak u zgradu kontrolor HRT-a treba sudski nalog, a kucanje na vrata je uznemiravanje stanara«, poručili su i dodali kako bi građani u takvim situacijama trebali pozvati policiju i prijaviti uznemiravanje i eventualne prijetnje.