Apel nadležnima

Morali su zatvoriti, ne znaju kako će preživjeti: U ime svih poduzetnika i obrtnika molimo vas ovo

Portal Novilist.hr

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Nažalost, moglo bi se dogoditi da će neke firme, neki obrti zatvoriti svoja vrata zauvijek. Režije, kako u poslovnim prostorima, tako i kod kuće, najmovi stanova i poslovnih prostora, davanja državi, plaćanje materijala neophodnih za rad, krediti i ostale novčane obveze dosežu od 12.000 do 15.000kn mjesečno, a nekima i više



Zbog posljedica epidemije koronavirusa, raznih uvedenih restrikcija i zatvaranja lokala i granica neke firme i sektori u Hrvatskoj u potpunosti su prestali raditi. Tim radnicima treba omogućiti sigurnu plaću i povratak na radna mjesta, pozvao je u pondedjeljak glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić.


“Poduzetnicima treba novac za plaće radnika, odnosno novac za likvidnost. Jer, ako nemate prihod, a nekima će pasti i sto posto na žalost, moraju se uvesti mjere da te firme prežive ovo razdoblje”, kazao je.


“Korona će proći, nadamo se za dva mjeseca, a gospodarstvo će se mučiti još sigurno barem godinu dana”, kazao je.




Dodao je kako će se primjerice turistička industrija, ako se uhvati ritam tek 15. srpnja, oporaviti tek sljedeće godine.


Izjavio je da će Vlada i poslodavci kroz mjere pomoći gospodarstvu prije svega pokušati pomoći očuvanju radnih mjesta, a u tome se nada i potpori sindikata.


“Blizu smo mjera, čuvat ćemo radna mjesta i gospodarstvo i na tome se radi. Radimo na vrijeme i proaktivno, ne kasnimo kao primjerice 2008. godine”, rekao je Majetić uoči tripartitnog sastanka u Vladi.


Rekao je kako treba imati jasne kriterije kako i komu pomagati te ponovio da treba prije svega očuvati radna mjesta i poslovanje.


Apel malih poduzetnika i obrtnika


Mali hrvatski poduzetnici i obrtnici uputili su danas apel nadležnima Republike Hrvatske, koji se širi društvenim mrežama. Prenosimo ga u cijelosti:


“Kao mali poduzetnik, zahtijevam otpis doprinosa i ostalih mjesečnih davanja državi za minimalno tri mjeseca. Tražim, molim, u ime svih poduzetnika i obrtnika koji su morali zatvoriti vrata svojih zanimanja, koji nemaju priljev novca za plaćanje najmova poslovnih prostora i ostalih režija da nam pripomognu platiti te iste troškove.


Nažalost, moglo bi se dogoditi da će neke firme, neki obrti zatvoriti svoja vrata zauvijek. Režije, kako u poslovnim prostorima, tako i kod kuće, najmovi stanova i poslovnih prostora, davanja državi, plaćanje materijala neophodnih za rad, krediti i ostale novčane obveze dosežu od 12.000 do 15.000kn mjesečno, a nekima i više.


Gledajte to na način da ćete nam sada pomoći i tako možda malo državni proračun poljuljati, ali i da će se to državi isplatiti.


Na taj način ćemo nastaviti s radom nakon ove situacije jer nećemo pozatvarati firme i otići iz Hrvatske.


Hrvatska bi mogla pretrpjeti velike gubitke kada bi se zatvorili neki obrti i firme. 


Financijski: pad zaposlenih, odnosno povećan broj nezaposlenih te na taj način opet država plaća naknade za nezaposlene, što smatram da je veći gubitak nego otpisati doprinose na 3 mjeseca; broj populacije će pasti jer će mnogi otići.


Obratite pozornost na nas. 


Nadamo se da ćemo naći neko rješenje povoljno za sve nas.


Srdačan pozdrav!


Hrvatski obrtnici i poduzetnici”