Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 3
Sutra: 12° 12° 3
28. veljače 2020.
Slučaj obiteljskog nasilja

Ministrica Murganić žali zbog izjave o obitelji Tomašević

Uvijek sam imala nultu stopu tolerancije prema bilo kojem obliku nasilja - Nada Murganić / Snimio Sergej DRECHSLER
Uvijek sam imala nultu stopu tolerancije prema bilo kojem obliku nasilja - Nada Murganić / Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 11. siječanj 2018. u 21:30 2018-01-11T21:30:16+01:00

Žao mi je ukoliko je moja današnja izjava od dijela javnosti shvaćena kao relativiziranje nasilja nad ženama jer svako nasilje nad ženama, pa tako i u konkretnom slučaju sumnje na nasilničko ponašanje g. Tomaševića, najoštrije osuđujem, kazala je Murganić

Nakon što su mnogi reagirali na izjavu ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić u slučaju obitelji Tomašević, oglasila se i sama ministrica, piše portal televizije N1.

Priopćenje ministrice Murganić televizija N1 prenosi u cijelosti:

"U svom privatnom okruženju i profesionalnom radu uvijek sam imala nultu stopu tolerancije prema bilo kojem obliku nasilja, a posebice prema nasilju nad ranjivim skupinama. Stoga se tijekom obnašanja dužnosti ministrice nisam nikada ustručavala javno osuđivati nasilje nad ženama kao posebno ranjivoj skupini. To je vidljivo posebno iz okolnosti da sam dana 5. listopada 2017. prilikom pojavljivanja prvih informacija o opravdanoj sumnji na slučaj nasilja nad suprugom, koje je počinio župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, najoštrije osudila taj nasilan čin, a što je vidljivo iz priopćenja na mrežnim stranicama Ministarstva.

Sukladno navedenom, žao mi je ukoliko je moja današnja izjava od dijela javnosti shvaćena kao relativiziranje nasilja nad ženama jer svako nasilje nad ženama, pa tako i u konkretnom slučaju sumnje na nasilničko ponašanje g. Tomaševića, najoštrije osuđujem. To mi nalaže moj poziv socijalne radnice, ali i duboko osobno uvjerenje. U cjelokupnom dosadašnjem radu rukovodila sam se skrbi i brizi za najranjivije skupine društva te ću tako i dalje nastaviti obnašati i profesionalnu dužnost, kao i istinski se boriti za suzbijanje svakoga oblika nasilja", stoji u priopćenju.

Podsjetimo, komentirajući povlačenje svih optužbi za zlostavljanje Mare Tomašević protiv svojeg supruga Alojza Tomaševića ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić, inače socijalna radnica, kazala je novinarima: "To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj, zaista u to ne bih ulazila".

Nakon Predsjedništva SDP-a potpredsjednik te stranke, Zlatko Komadina, kazao je da ministrica obitelji i socijalne skrbi Nada Murganić treba podnijeti ostavku zbog izjave o slučaju obitelji Tomašević.

Komadina je također rekao da će SDP tražiti opoziv ministrice Murganić čim se za to steknu uvjeti.

Ministričinu izjavu kritizirala je i bivša premijerka Jadranka Kosor: "Zato žene trpe i šute, jer je to 'tako u braku'".

Izjavu ministrice Murganić osudile su i brojen nevladine organizacije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.