Ebola nije isto što i gripa

Ministarstvo zdravlja: Mogućnost zaraze i dalje je izuzetno niska

Danko Radaljac

Iz Varginog ministarstva su pojasnili da se ebola ne širi zrakom poput gripe. Za prijenos virusa potreban je izravni kontakt s izlučevinama zaražene osobe. Zbog zdravstvenih pravila karantena u kojoj će se zadržati povratnici iz Liberije, Nigerije, Sijera Leonea, Malija i Gvineje trajat će 21 dan, odnosno tri tjedna 



Nitko od 18 osoba koje su stavljene u karantenu jer su se vratile u Hrvatsku iz država u kojima su zabilježeni slučajevi ebole – hemoragijske groznice, za sada ne pokazuje nikakve simptome bolesti. No, zbog zdravstvenih pravila, karantena u kojoj će se zadržati ovi povratnici iz Liberije, Nigerije, Sijera Leonea, Malija i Gvineje trajat će 21 dan, odnosno tri tjedna. 


   Iz Ministarstva zdravlja ističu kako je mogućnost zaraze ebolom u Hrvatskoj i dalje izuzetno niska te da nije zabilježen niti jedan slučaj bolesti u ovim krajevima. Kako bi se dodatno smirilo pučanstvo, iz Ministarstva su pojasnili da se ebola ne širi zrakom poput gripe. Za prijenos virusa potreban je izravni kontakt s izlučevinama zaražene osobe, bilo žive ili mrtve. Što će reći da je prijenosom ebola u neku ruku slična sidi. No, ističe se kako i nezaštićeni seksualni odnos s osobom koja je prebolila ebolu može biti opasan do sedam tjedana nakon oporavka. Nije loše napomenuti i kako pojedine životinje, poput šišmiša i majmuna, mogu biti prijenosnici ove opasne bolesti. 


  Široka koordinacija


U Hrvatskoj se još od druge polovice travnja, zbog izbijanja ebole u Sierri Leone, Liberiji, Maliju, Gvineji i Nigeriji, provodi pojačani nadzor u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske komisije. Granični sanitarni inspektori provjeravaju tko sve ulazi u državu i ima li potrebe za nadzorom. Većinom je riječ o našim radnicima, zaposlenima u tim zemljama na naftnim platformama ili u vojsci. Izrazito je mala vjerojatnost da su se zarazili u divljini, imali kontakt s uginulim životinjama ili se skrbili o oboljelima. Nadzor se provodi u koordinaciji s Kriznim stožerom Ministarstva zdravlja i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, a prema odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Zakona o sanitarnoj inspekciji, te pripadajućim pravilnicima i protokolima. Te su mjere sukladne onima koje je Svjetska zdravstvena organizacija dala za ostatak svijeta, a ukoliko bude potrebe za provedbom dodatnih mjera, Ministarstvo zdravlja će o tome pravodobno obavijestiti javnost. 


  Prednjači Liberija


I dok je Hrvatska očigledno izvan bilo kakve izravne opasnosti kad je ebola u pitanju, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u protekla tri dana u Zapadnoj su Africi umrle 84 osobe zaražene ebolom, što je taj crni broj od izbijanja epidemije sad podiglo na ukupno 1.229 ljudi. U ta tri dana u ovih pet zemalja zabilježeno je novih 113 zaraza. I dalje prednjači Liberija, u kojoj je stanje najalarmantnije, tako da je od 14. kolovoza tamo preminulo ukupno 53 pacijenata, a zabilježeno je 48 novih slučaja. Najmanje opasno stanje je u Nigeriji, gdje su zabilježena tri nova slučaja, čime je broj detektiranih zaraza stao na ukupno 15. Od kojih je samo četvero umrlo. Ukupno je u svim državama do sada zabilježeno ukupno 2.240 slučajeva zaraze. 





Zaraženi ljudi, u vrijeme inkubacije (prije pojave znakova bolesti), nisu zarazni za okolinu, jer počinju izlučivati virus tek kada se pojave znakovi bolesti poput povišene tjelesne temperature, povraćanja, proljeva, glavobolje ili grlobolje. 


    Virusom ebole ne može se zaraziti putem predmeta (osim ako su svježe kontaminirani krvlju i tjelesnim tekućinama bolesnika), namirnica (osim mesa zaraženih životinja) ili kupanjem u bazenu.


    Virus ebole jednostavno se uništava sapunom, dezinfekcijskim sredstvima, sunčevim zrakama ili sušenjem.



    Proteklih dana u Liberiji je situaciju dodatno bio zakomplicirao jedan bizaran slučaj. Naime, iz Centra za karantenu u glavnom gradu Monroviji 17 pacijenata jednostavno je otišlo. Nikome nije bilo najjasnije kako su uspjeli pobjeći iz čuvanog objekta namjenjenog izolaciji najtežih bolesnika. No, 17 pacijenata su ipak uspjeli pronaći te su ih sada hospitalizirali u specijalističkom JFK Centru za borbu protiv ebole. On je, navodno, bolje čuvan. Kako se unatoč nastojanjima liječnika stanje s brojem oboljelih ne smanjuje, u Africi dolazi do brutalnih političkih odluka. Kenija je primjerice prekinula sve direktne komunikacije s državama u kojima su zabilježeni slučajevi zaraze. S druge strane, Liberija je najavila kako će njihovi vojnici pucati na ljude koji ilegalno prelaze granice. Međunarodne organizacije zbog svega ovoga pozivaju afričke države na razumno ponašanje. 


   


Testni lijek


Ono što je definitvno pozitivno je reakcija oboljelih na liječenje eksperimentalnim lijekom Zmapp. Lijek je u Liberiji najprije dan liječnicima koji su se zarazili radeći s pacijentima, a prema izvještajima njihovih kolega, nakon uzimanja lijeka pokazuju izvrsne znakove oporavka. Zmapp je inače testni eksperimentalni lijek, kakvi se u redovnim situacijama nikad ne daju bolesnicima, jer bi to zapravo bilo prisilno testiranje na ljudima. No, Svjetska zdravstvena organizacija je 12. kolovoza donijela odluku kako je liječenje dosad netestiranima lijekom u ovakvo izvanrednim okolnostima etično. Treba napomenuti kako se Zmapp do izbijanja ove epidemije niti jednom nije testirao na ljudima, jer je to tek trebala biti predstojeća faza. No, pritisak javnosti je ipak doveo do toga da se i netestiran lijek ipak koristi.


I