Rebalans

Ministarstvo financija izvršilo izmjene u proračunu: Najveći gubitnici su – udruge

Jagoda Marić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Najveći gubitnici u ovom rebalansu su ipak udruge, jer je proračun za Vladin ured za udruge smanjen za čak 50 posto. Iz tog ureda su nam i objasnili zašto se to dogodilo.



ZAGREB – Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević je ili najštedljiviji ministar u Vladi Andreja Plenkovića ili je njegov resor najgore prošao u rebalansu proračuna za ovu godinu. Proračun tog ministarstva samo mjesec i pol dana prije kraja godine smanjen je za čak petinu odnosno za 184 milijuna kuna u odnosu na plan iz ožujka.


Iz dokumenta usvojenih na Vladi vidljivo je da su smanjeni i materijalni rashodi i troškovi zaposlenih, ali najveći dio, čak 151 milijun kuna, odnosi se na ostale rashode, što god oni bili. Za 160 milijuna kuna manji je budžet ministra prometa Olega Butkovića, ali u njegovom slučaju to je tek smanjenje od 2,6 posto. Butković je rezao na zaposlenima i materijalnim rashodima ali u njegovom sektoru rastu subvencije.


Najveći gubitnici u ovom rebalansu su ipak udruge, jer je proračun za Vladin ured za udruge smanjen za čak 50 posto. Iz tog ureda su nam i objasnili zašto se to dogodilo.




– Do smanjenja je došlo zbog izmijenjene dinamike izvršavanja Operativnog programa »Učinkoviti ljudski potencijali«, kao i smanjenja alokacije sredstava planiranih za Nacionalnu zakladu za razvoj civilnoga društva temeljem Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu koja je donesena nakon donošenja Državnog proračuna. Također smo ostvarili i određene uštede na plaćama zaposlenih, odgovaraju iz Ureda na naše pitanje.


Ipak, u tom Uredu vjeruju će smanjenu dinamiku raspisivanja poziva na dodjelu bespovratnih sredstava iz navedenog Operativnog programa nadoknaditi u sljedećoj godini, do kada bi trebali biti uspostavljeni potrebni mehanizmi za učinkovitije povlačenje sredstava Europskog socijalnog fonda, a što je u nadležnosti Ministarstva rada i mirovinskog sustava koje ima ulogu Upravljačkog tijela. Odluku Vlade da dobiju manje sredstva od  igara na sreću ipak neće moći nadoknaditi.


Manje novca, oko 21 milijun kuna, u odnosu na plan iz ožujka, imat će i Ministarstvo branitelja, ali oni štede na zaposlenima i materijalnim rashodima, a naknade građanima i kućanstvima, što su u njihovom slučaju branitelji i njihove obitelji rastu za gotovo 17 milijuna kuna.  Za čak 30 posto, odnosno za gotovo 15 milijuna kuna, na sjednici Vlade u Vukovaru smanjen je i proračun javnoj ustanovi »Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar«, ali iz prijedloga nije vidljivo zašto se to dogodilo i jesu li i oni možda planirali neka europska sredstva koja na kraju neće biti povučena u ovoj godini.


Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek  obećala je da će se zalagati za povećanje sredstva za kulturu, a rebalansom je u četvrtak povećan proračun njezina ministarstva za 14 milijuna kuna. Iako su ostali bez sporta, proračun ministarstva znanosti raste za 110 milijuna kuna, a 38 milijuna kuna više povećan je i proračun MUP-a.