Nije dovoljno

Ministar financija naslutio još jednu promjenu: Hoće li HZZO natrag u Državnu riznicu?

Jagoda Marić

Još nikakva odluka nije donesena – Zdravko Marić / arhiva NL

Još nikakva odluka nije donesena – Zdravko Marić / arhiva NL

Bivši ministar financija Boris Lalovac bio je protiv izdvajanja HZZO-a iz Riznice, a bivši ministar zdravlja Siniša Varga kaže da je to bio potez kojim se dobilo na transparentnosti



Govoreći o izvršenju proračuna za prošlu godinu i prvih šest mjeseci ove godine ministar financija Zdravko Marić kazao je da će vrijeme pokazati kolika je mudra bila odluka da se Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje izdvoji iz Državne riznice jer više nema transparentnosti u njegovom poslovanju kakva je nekada bila. HZZO je iz Riznice izdvojen prošle godine, a to je značilo da doprinosi za zdravstveno osiguranje neće prolaziti kroz zajednički račun Riznice nego će ići direktno na račun HZZO-a. Zagovornik tog izdvajanja bio je tadašnji ministar zdravlja Siniša Varga, uz objašnjenje da će novac koji građani uplaćuju za zdravstvene usluge direktno ići za ono za što je i namijenjen što će pomoći financijskoj konsolidaciji sustava. Protiv tog rješenja bio je ministar financija Boris Lalovac, a bivši premijer Zoran Milanović kazao je da bi ta odluka trebala pomoći zdravstvenom sustavu, ali da ona nije nepromjenjiva ako se to ne dogodi.


U Ministarstvu financija kažu da nikakva odluka nije donesena, ali da će se ta situacija svakako pratiti i da će se onda vidjeti treba li HZZO vratiti u Riznicu. Napominju da je HZZO, iako izvanproračunski fond koji na račun dobiva namjenska sredstva, ipak dio konsolidiranog općeg proračuna i da njegovo poslovanje utječe i na deficit i na javni dug.


Bivši ministar Lalovac ističe kako je i u vrijeme izlaska HZZO-a iz Riznice bio protiv takve odluke, te podsjeća da je i bivši premijer Milanović koji je u konačnici presudio da tako bude, naglasio da će Vlada promijeniti odluku ako se pokaže da nije dala rezultate.




– Stvarali smo Riznicu od 2002. godine, a onda je izdvojen HZZO uz objašnjenje da će to konsolidirati zdravstveni sustav i smanjiti gubitke, a ne vidimo da se to dogodilo. Ako se pokaže da izdvajanje nije dalo rezultate onda smatram da HZZO treba vratiti u Riznicu, kaže Boris Lalovac.


Siniša Varga i dalje misli da je odluka bila dobra, koliko god se ne sviđala svakom ministru financija jer je dio sredstva koristio za popunjavanje drugih proračunskih rupa.


– Nije istina da je transparentnost manja, tek se izdvajanjem HZZO-a iz Riznice dobilo na transparentnosti. Sada sto posto sredstva namijenjenih za liječenje građana i ide u te svrhe, dok su dosadašnjih godina građani bili zakinuti za deset posto tih sredstava, napominje Varga. Naime, država od izdvajanja HZZO-a iz Riznice i sama mora na vrijeme uplaćivati doprinose za one skupine građana koje je različitim zakonom oslobodila plaćanja.


Aktualni ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da je i on zamijetio opasku ministra Marića na sjednici Vlade. Ne zalijeće se s odgovorom te diplomatski poručuje da o svemu, pa i o toj situaciji, treba razgovarati na osnovi argumenata kad se učinci izdvajanja detaljno analiziraju.