Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine

Mikulić: Zabrinut sam jer je Bandić promijenio stajalište o Trgu maršala Tita

Hina



Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) u subotu je izrazio zabrinutost zbog toga što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kako tvrdi, promijenio stajalište vezano za prijedlog preimenovanja Trga maršala Tita u Kazališni trg jer sad predlaže referendum, a kad su o tome razgovarali, prije desetak dana, nije negativno izjasnio, već upravo suprotno.


Mikulić je podsjetio kako je preimenovanje Trga maršala Tita u Kazališni trg dugo očekivana i najavljivana inicijativa te ustvrdio da bi na taj način stavili »točku na i« i zatvorili jedno poglavlje. Ponovio je da on to ne bi spuštao na razinu ideoloških rasprava jer nema potrebe. »Ovo je samo jedan od koraka gdje se usklađujemo sa europskom praksom«, istaknuo je podsjećajući na Rezoluciju Parlamentarne skupštine EU i na Deklaraciju Hrvatskog sabora da se sve ono što podsjeća na bilo koji totalitarni režim, mora maknuti iz javnog prostora.


»Obavio sam razgovor prije desetak dana i s gradonačelnikom Zagreba koji se, na moj izričit stav o tome što i kako ćemo na jednoj od sljedećih sjednica Gradske skupštine, nije negativno očitovao. Prema tome, moram iskazati određenu zabrinutost jer je u zadnjih osam desetak dana promijenio svoj stav i najavio da će predložiti referendum na dan lokalnih izbora, rekao je te dodao da je u izbornoj kampanji želio izbjeći upravo tu temu.




»Hajdemo se baviti gospodarskim temama – kako povećati standard i kvalitetu života u gradu Zagrebu. To je ono što Zagrepčankama i Zagrepčanima treba«, rekao je Mikulić.


Očekuje da će za taj prijedlog Kluba zastupnika HDZ-a HSP AS i BUZ imati potporu u Gradskoj skupštini.Podsjetio je da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović vratila u muzej bistu maršala Tita iz Predsjedničkih dvora na Pantovčaku, »tamo gdje mu je i mjesto«.

»Podsjetit ću gradonačelnika i da nije išao na referendum kada je sam odlučio da se ide u izgradnju fontana, kada je sam odlučio što će s Britanskim trgom, a nije osjetio potrebu da ide na referendum čak i kad se u Zagrebu govorilo o gurućim problemima, primjerice o spalionici otpada«, istaknuo je Mikulić.