Izmjene ovršnog zakona

Mijenjaju zakon koji je unesrećio tisuće: Ovrhama više neće izbacivati ljude na cestu

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Prema prijedlogu, više se neće moći provoditi ovrha na jedinoj nekretnini kada je vrijednost glavnice manja od 20 tisuća kuna. Ako netko i ostane bez nekretnine, više neće ostati na cesti, jer će izmjenama građanima koji dođu u takvu situaciju biti 18 mjeseci zajamčeno pravo na smještaj.



ZAGREB – Hrvatski sabor u četvrtak će sjednicu nastaviti raspravom o konačnom prijedlogu izmjena Ovršnog zakona, koji je predložio Klub zastupnika Mosta, koji je Vlada prihvatila i na njega podnijela svojih 13 amandmana.


Prema prijedlogu, više se neće moći provoditi ovrha na jedinoj nekretnini kada je vrijednost glavnice manja od 20 tisuća kuna.


Ako netko i ostane bez nekretnine, više neće ostati na cesti, jer će izmjenama građanima koji dođu u takvu situaciju biti 18 mjeseci zajamčeno pravo na smještaj.




Predlaže se i dizanje zaštićenog dijela primanja s dvije trećine na tri četvrtine prosječne neto plaće u Hrvatskoj.


Vlada je danas podržala izmjene i dopune Ovršnog zakona koje predlaže Most nezavisnih lista, uz 13 amandmana kojima Banski dvori žele omogućiti da zakon bude još socijalno osjetljivijii.


Premijer Andrej Plenković najavio je mogućnost da se od jeseni krene s izradom potpuno novoga Ovršnog zakona, s obzirom na brojne izmjene važećeg zakonskog rješenja.