Nezadovoljni

Maturanti zgroženi državnom maturom: pitanja puna “podvala”

Karolina Krikšić

Ničeg od onoga što smo učili o povijesti književnosti nije bilo. Tražili su detalje, nebitne pojedinosti, kažu maturanti iz Pule nakon ispita iz hrvatskog jezika i književnosti



PULA/RIJEKA Ovogodišnji su maturanti nakon polaganja ispita iz hrvatskog jezika, kojim je započela državna matura za većinu srednjoškolaca razočarano izlazili iz pulske Gimnazije. Komentirali su da je test bio teži nego onaj koji je polagala generacija prije njih, te tvrde da pitanja nisu imala veze s onim što su učili u školi i za što su se, tjednima, neki čak i mjesecima pripremali. No, pulski gimnazijalci nisu izuzetak, i većina od oko 32.000 srednjoškolaca koji su ove godine pristupili ovim ispitima ostali su šokirani. Na internetskim forumima na kojima su se srednjoškolci javljali odmah nakon testa, pljuštale su kritike prema Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NVVVO) koje provodi državnu maturu. 


   Brojne »podvale«


– Razočarana sam, sigurno nisam očekivala da će na takav način sažeti četverogodišnje gradivo iz hrvatskog jezika. Tražili su se detalji, nebitne pojedinosti, veli Katja Rabar koja je rješavala višu razinu ispita. I Elvis Osmanović također nije krio razočaranje. 


    – Ničeg od onoga što smo učili o povijesti književnosti nije bilo, ulomci iz djela koja su nam bila ponuđena u testu bila su daleko od onog što smo očekivali, trebala su se znati narječja, što nije lako, a test je vrvio od nevažnih pitanja, kazao je Elvis. Tijekom pripreme za državnu maturu, učenicima su bili dostupni prošlogodišnji ispiti koji su, prema njihovoj procjeni, bili daleko jednostavniji od ovogodišnjih. Učenici su kazali da je bilo mnogo »podvala u pitanjima«, primjerice da znaju je li se u određenom djelu izražava ironija ili sarkazam, nijanse na koje bi teško odgovorio i profesor književnosti.




Među nezadovoljnima je i Anja Boljunčić-Punčikar, koja se, veli, nije posebno pripremala za ispit oslanjajući se da će joj biti dovoljno znanje koje je stekla tijekom školovanja.   


– Uz svaki ulomak književnog djela dolazila su pitanja, a svega tri sam riješila uz pomoć znanja, ostalo se trebalo izvući iz teksta, nekako otkriti, veli ova maturantica.


   Skupe instrukcije


Brojni su se maturanti pripremali trošeći pri tome nemale novce za maturu jer ispada da školsko gradivo iz hrvatskog jezika nije dovoljno za rješavanje testa iz tog predmeta! Prema nekim istraživanjima više od polovica gimnazijalaca uzima instrukcije, a pred maturu taj se postotak povećava. Maturantica Katja, na pripreme je otputovala do Zagreba. Priprema po obaveznom predmetu koštala ju je 850 kuna. Ni tečajevi u Puli nisu jeftiniji, po predmetu se cijena je i više od 1.000 kuna za tečaj od 40 sati, pa je tako jedan maturant za pet predmeta platio više od 4.300 kuna. Tko izabere pojedinačne instrukcije za sat plaća od 40 do 60 kuna. 


 Ravnatelj NCVVO-a Goran Sirovatka nije želio komentirati sve učestaliju praksu da se za državnu maturu maturanti pripremaju izvan škole, kazavši samo da »smatra da najbolju pomoć mogu dati učitelji svojim učenicima«. No, istina je da, ukoliko je učenicima za polaganje državne mature nužno potrebna instrukcija, a ne samo škola, onda se gubi i smisao ovako koncipiranih ispita.


U Rijeci teško,  ali bez većih pritužbi


U Rijeci su neki nastavnici potvrdili da se iz učeničkih komentara moglo iščitati nezadovoljstvo, a ravnatelji pak istaknuli da ozbiljnijih pritužbi učenika nije bilo. Profesori hrvatskog jezika i književnosti  iz povratnih informacija od maturanata zaključili su da su zadaci na osnovnoj razini bili teži od onih postavljenih na višoj razini, a neki su profesori podsjetili na činjenicu da priprema za državnu maturu traje tijekom cjelokupnog srednjoškolskog obrazovanja, a ne samo tijekom završne godine.  Usputne komentare pojedinih učenika Prve sušačke hrvatske gimnazije čula je i ravnateljica Đudita Franko.


– Neki su učenici komentirali da je bilo teže nego lani, no tu procjenu učenika treba uzeti s oprezom jer naravno da ono što im je poznato doživljavaju i lakšim, napominje Đudita Franko.  Ravnateljica Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka Senija Zelić-Pavelić kaže da do nje pritužbe učenika nisu došle.


– S učenicima sam razgovarala po predaji ispita i nije bilo pritužbi. Učenici su govorili da nisu znali odgovoriti na pojedina pitanja, no pritužbi na težinu ispita nisam čula, rekla nam je Zelić-Pavelić.