Novo ministarstvo

Marić će biti i na čelu Vladine koordinacije: Upravljat će imovinom vrijednom više milijardi eura

Jagoda Marić

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Uz dionice, udjele, nekretnine, poput stanova, poslovnih prostora ili građevinskog zemljišta, novo ministarstvo će upravljati i šumskim ili vodnim dobrom



Ministra Gorana Marića na današnjoj će sjednici Vlada imenovati predsjednikom Koordinacije za upravljanje državnom imovinom, koja je stalno Vladino radno tijelo, odnosno na njoj se pripremaju sve odluke vezane uz državnu imovinu. Tu koordinaciju, koja je u prošlom mandatu uključivala i unutranju politiku, vodio je Tomislav Karamarko. Imenovanje na čelo Koordinacije za državnu imovinu očito znači da će Ministarstvo državne imovine na čijem će čelu biti Marić i koje će se preustrojiti iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) uključivati i malo šire i veće ovlasti nego ih je imao DUUDI.



Nadzor nad koncesijama


Novo ministarstvo značit će i nadzor i upravljanje svim koncesijama koje se dodjeljuju na državnoj razini, a čak je i Europska komisija u svojim izvješćima u nekoliko navrata upozoravala da država od koncesija treba imati veću zaradu. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li taj način iskorištavanja državne imovine ministar Marić učiniti transparentnijim i hoće li uspjeti povećati zaradu države na konscesijama.





Tako će uz dionice, udjele, nekretnine, poput stanova, poslovnih prostora ili građevinskog zemljišta, novo ministarstvo upravljati i šumskim ili vodnim dobrom ili će barem voditi evidenciju o tome što se s tom državnom imovinom događa.


Strateški interes


Na DUUDI-jevom je popisu, a sada to prelazi u nadležnost Ministarstva za državnu imovinu, 47 poduzeća od strateškog i posebnog interesa za državu. Među njima su i najvažnije tvrtke u kojima je država većinski vlasnik poput HEP-a, Plinacroa, Janafa, ali i Hrvatskih cesta, Hrvatskih autocesta ili Hrvatske poštanske banke. Vrijednost tih poduzeća sigurno se mjeri u milijardama eura. Uz to, u Marićevo će ministarstvo ući i udjeli u 417 poduzeća, gdje je država vlasnik do 50 posto dionica i njihova je ukupna vrijednost oko dvije milijarde kuna, te dionice poduzeća u kojima je država vlasnik iznad 50 posto, a vrijednost tih dionica je oko 3,5 milijarde kuna.


Turističko zemljište


Vrijednost građevinskog, poljoprivrednog ili šumskog zemljišta nitko nije procjenjivao no radi se o stotinama tisuća katasarskih čestica koje su konačno barem popisane i unesene u registar državne imovine. U njemu je i preko 27 tisuća stambenih objekata te više od deset tisuća poslovnih prostora. Određenim brojem tih stanova i poslovnih prostora dosad je upravljao DUUDI dok su ostali dosad bili na upravljanju po pojedinim ministarstvima i nije baš uvijek poznato kako se njima upravljalo. Što se tiče zemljišta, uz poljoprivredno je najzanimljivije turističko građevinsko zemljište koje je u vlasništvu države, ali ga koriste kampovi i turističke tvrtke i to su dva desetljeća činili bez ikakve naknade. Država je konačno zakonski uredila naplatu naknade i za tu svoju imovinu, ali realizacija tih propisa nije baš najuspješnija. Tu bi se, po svemu sudeći, moglo naći posla za novog ministra državne imovine.