Obistinile se najave

Malo je zainteresiranih za kapacitete LNG terminala, u prvom krugu se javila samo Ina?

Bojana Mrvoš Pavić

LNG Hrvatska ipak odgodio drugi krug / Foto Silvano JEŽINA

LNG Hrvatska ipak odgodio drugi krug / Foto Silvano JEŽINA

Krajnji rok trebao je biti do 6. svibnja, a sad će tek početi 22. lipnja, bez navođenja do kad se zakupci mogu javiti. Treći krug, koji je u prvotnom planu trebao završiti do 23. svibnja, sad se niti ne navodi



ZAGREB – Obistinile su se neslužbene najave iz LNG-a Hrvatska našem listu otprije nekoliko dana – odgodili su drugi krug za dostavu obvezujućih ponuda za zakup kapaciteta na budućem plutajućem LNG terminalu. U prvoj je varijanti krajnji rok za dostavu ponuda trebao trajati do 6. svibnja, a sad će tek započeti 22. lipnja, bez navođenja datuma do kojeg se zakupci mogu javiti. Treći krug, koji je u prvotnom planu trebao završiti do 23. svibnja, sad se niti ne navodi.


LNG Hrvatska u službenom priopćenju napisanom 20. travnja, na dan kad je dužnost direktorice od smijenjenog Gorana Frančića preuzela Barbara Dorić, dosad šefica Agencije za ugljikovodike, navodi se kako je razlog produljenju roka činjenica da potencijalni zakupci kapaciteta još razmatraju i proučavaju nove zakone, propise i druge akte kojima se uređuje tržište plina.


Samo Ina?


Prema neslužbenim informacijama iz dobro obaviještenih krugova, u prvom krugu natječaja za zakup ponuda je bilo jako malo, navodno samo Inina – za zakup svega četiri posto ukupnih kapaciteta budućeg plutajućeg terminala, dok nema niti ozbiljnijih ponuda investitora koji bi zajedno s Hrvatskom sudjelovali u izgradnji terminala.




– Pomicanjem otvaranja drugog kruga postupka omogućit će se korisnicima dodatni vremenski period za pripremu ponuda, a u cilju što većeg zakupa kapaciteta ponovnog uplinjavanja koji bi rezultirao znatnijom konkurentnosti projekta, većom sigurnosti opskrbe u regiji i manjim ukupnim troškovima svih korisnika infrastrukture Projekta LNG, priopćava LNG Hrvatska, iz kojeg napominju kako je tijekom prvog kruga zaprimljen upit potencijalnih ponuditelja, koji se ranije nisu bili registrirali za sudjelovanje u dostavljanju obvezujućih ponuda.


»Kako bismo proširili broj potencijalnih korisnika, a samim time i omogućili konkurentnost projekta, bit će omogućena registracija novih sudionika. Proveden će biti drugi krug prikupljanja obvezujućih ponuda, pri čemu će novi vremenski plan provedbe Open Season postupka s novim rokovima trajanja pojedinih aktivnosti biti dostavljen registriranim korisnicima«. Koji su to rokovi, u objavi za javnost ne navode.


Gdje su nestali?


Kažu, međutim, da je ranije, kad su zaprimali neobvezujuće ponude, vladao poveći interes za zakupom kapaciteta te da su u prvom krugu obvezujuće faze zaprimljeni zahtjevi za produljenje perioda za pripremanje ponuda. Navodno je tijekom iskazivanja neobaveznog interesa za zakup terminala svoje ponude poslalo desetak potencijalnih zakupaca, zainteresiranih i za veći kapacitet od maksimalnih 2,6 milijarde kubika.


Gdje su svi oni, i zašto su nestali kad je trebalo dostaviti obvezujuće ponude, za naš je list u ponedjeljak objasnio predstavnik jednog potencijalnog zakupca, napominjući kako zakupcima nije ponuđen dovoljno siguran poslovni okvir, odnosno da su pravila zakupa dosad bila nedovoljno jasna i nepredvidiva. Promijene li se uvjeti, najavljuju zakupci, interesa će biti više.