Sumnje na ucjene i prisile djece

MZOS poziva škole da spriječe agitiranje u vezi s referendumom “U ime obitelji”

Hina

Ministarstvo će, ističe se u pismu, "bilo kakvo neprihvatljivo postupanje odgojno-obrazovnih djelatnika vezano uz predstojeći referendum smatrati bitnom povredom radne obveze"



Apelirajući na odgojno-obrazovne radnike da se suzdrže od iznošenja osobnih stajališta i rasprave o navednom pitanju, Ministarstvo naglašava da “škole ni u kojem slučaju nisu mjesto za održavanje predizbornih i predreferendumskih skupova niti agitacija bilo koje vrste”.


Ministarstvo će, ističe se u pismu, “bilo kakvo neprihvatljivo postupanje odgojno-obrazovnih djelatnika vezano uz predstojeći referendum smatrati bitnom povredom radne obveze”.


MZOS podsjeća da je “jedan od ciljeva odgoja i obrazovanja odgajati i obrazovati učenike u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, osposobiti ih za življenje u multikulturnom svijetu, za poštovanje različitosti i toleranciju te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskome razvoju društva”.




U pismu se ističe kako je “dužnost svakoga odgojno-obrazovnog radnika poučavati i odgajati djecu u skladu s propisanim ciljevima i zadaćama nastavnoga procesa i kurikuluma poštujući pritom prava djece”.


Ministarstvo je pismo poslalo suočeno s više dojava i upita o pritiscima na učenike pojedinih škola, od kojih je jedna bila i anonimna prijava iz Splita o zahtjevu vjeroučitelja da im učenici nakon referenduma na mobitelu pokažu fotografiju da su članovi njihove obitelji glasovali ZA.