Loša odluka SDP-a

MARAS RAZOČARAN ‘Nije se smjelo odustati od uvjetovanja izbora članova Ustavnog suda povjerenstvom za Agrokor’

Dražen Ciglenečki

SDP donio lošu odluku – Gordan Maras / Foto Darko JELINEK

SDP donio lošu odluku – Gordan Maras / Foto Darko JELINEK

Predsjedništvo SDP-a i Klub zastupnika donio odluku s kojom se nikako ne slaže viđeniji stranački političar



ZAGREB – Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk rekao je u utorak da je on više na tragu rečenice »ili mi ili oni« i da bi trebalo zaoštriti odnose prema HDZ-u, ali isti dan su Predsjedništvo njegove stranke i Klub zastupnika odustali od vezivanja izbora trojice ustavnih sudaca za osnivanje istražnog povjerenstva o Agrokoru.


Nakon što je HDZ, u danima prije ljetne stanke u radu Sabora, odbio podržati SDP-ov prijedlog za formiranje tijela koje bi se bavilo Agrokorom od nastanka tog koncerna do financijskog sloma, lider oporbe Davor Bernardić odlučio je da njegova stranka neće sudjelovati u izboru sudaca, premda je prethodno postignut dogovor o Miroslavu Šeparoviću, Mati Arloviću i Goranu Selancu. Posljedica toga bilo je odgađanje glasovanja i o povjerenstvu i o popunjavanju Ustavnog suda. Stav HDZ-a se nije promijenio, oni se i dalje protive povjerenstvu, inzistirajući da istragu o Agrokoru treba prepustiti isključivo DORH-u, i činilo se da će se u Saboru nastaviti pat pozicija, ali SDP se povukao.


– Mi nismo odustali od povjerenstva za Agrogor, mislimo da bi ga itekako trebalo osnovati. No, nećemo više to vezati za izbor ustavnih sudaca. Prevagnula je naša procjena da je bolje da na čelu Ustavnog suda ostane Šeparović, kojem mandat istječe u listopadu, nego da dođe netko od sudaca koje je HDZ progurao prošle godine, Branko Brkić, Miroslav Šumanović ili netko treći, rekao nam je jučer potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin, koji je u startu imao rezerve prema povezivanju spomenutih stvari.




Gordan Maras, koji je autor prijedloga za formiranje povjerenstva, jako je razočaran što je SDP odlučio drukčije nego prije dva mjeseca.


– To je loša odluka i ja se s njom ne slažem. Nije se smjelo odustati od uvjetovanja izbora članova Ustavnog suda, jer jasno je da će HDZ sada i konačno odbiti povjerenstvo. Njihova je želja da prašina i zaborav prekriju sve prljavštine koje su se godinama događale u Agrokoru. Znam da je iz HDZ-a i Agrokora bio snažan pritisak, ali SDP je svejedno morao ustrajati na povjerenstvu i pod cijenu neizbora trojice ustavnih sudaca, kazao nam je Maras. SDP-ov zastupnik upozorava da je povjerenstvo, kako ga je on zamislio, imalo znatno šire ambicije nego istraga DORH-a.


– Državno odvjetništvo se bavi neposrednim uzrocima sloma Agrokora, povjerenstvo bi analiziralo i kako je Ivica Todorić stvorio svoj koncern. Dakle, DORH i povjerenstvo ne bi bili inkopatibilni, mi bismo im samo mogli pomoći, kao što je 2010. bio slučaj s povjerenstvom za Inu. Ako bi, pak, DORH krenuo i u, recimo, raspetljavanje zbivanja u Agrokoru u devedesetima, povjerenstvo bi moglo odmah preknitu rad, naglašava Maras.


Potpuno je isključeno da bi HDZ ipak pristao na osnivanje povjerenstva. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je neki dan da bi povjerenstvo bilo izraz politikanstva te da je »saborska dimenzija Agrokora tek na trećem ili četvrtom mjestu«. No, HDZ i SDP još se nisu usaglasili o načinu glasovanja o ustavnim sucima. Naime, HDZ bi htio da se zastupnici prvo izjasne o Šeparoviću, a zatim o preostaloj dvojici kandidata. Međutim, SDP traži da se, kao i prošle godine kad je izabrano deset ustavnih sudaca, glasuje po abecedi.


– Nema razloga da se ovaj put ne glasuje po abecednom redu, znači Arlović, Selanec, Šeparović. Time bi se onemogućilo HDZ da nakon izbora Šeparovića odustanu od daljnjeg glasovanja. Ili po abecedi, ili ništa, rekao nam je jedan SDP-ov dužnosnik.