Smijenjeni ministar pisao članovima Predsjedništva SDP-a

Linićevo pismo: Milanović me lažno optužuje, zašto dva mjeseca skriva podatke?

Jagoda Marić

Linić je članovima predsjedništva iznosi kronologiju predstečajne nagodbe u Spačvi, ali i njezinih posljedica te onoga što se , prema njegovom viđenju, događalo u samom ministarstvu ali i Vladi posljednjih tjedana



ZAGREB  – Predsjednik SDP-a Zoran Milanović lažno me optužuje da nisam poduzeo potrebne korake u Slučaju Spačva, ali neka on objasni zašto skriva dva mjeseca podatke i nije me o tome izvijestio, a niti poduzeo potrebne mjere, napisao je između ostaloga i to smijenjeni ministar financija u svom dopisu što ga je poslao svim članovima Predsjedništva SDP-a uoči sastanka koji se održao u srijedu.


Linić je članovima predsjedništva iznosi kronologiju predstečajne nagodbe u Spačvi, ali i njezinih posljedica te onoga što se , prema njegovom viđenju, događalo u samom ministarstvu ali i Vladi posljednjih tjedana i objašnjava da to čini radi toga što ga  ”predsjednik SDP-a optužuje za štetu načinjenu državnom proračunu i za  poduzimanjem potrebnih mjera sankcioniranja odgovornih”.


Tako ih podsjeća da je predstečajna nagodba „Spačve“ izglasana u travnju 2013. godine, te da je za službe u Ministarstvu financija mjerodavna bila procjena Porezne uprave Vukovar na iznos od 33.696.173,68 kn.




Upozorava da odlukom suda iz svibnja 2013. godine predstečajna nagodba postaje obavezujuća za sve vjerovnike, a da on   25.11.2013. godine potpisuje ugovor o naplati duga za vrijednost zemljišta, a temeljem Odluke suda o nagodbi iz svibnja 2013. godine.


U ožujku 2014. godine Nada Čavlović-Smiljanec, ističe Linić, usmenim nalogom traži od iste Porezne uprave Područni ured Vukovar procjenu zemljišta, a taj isti Područni ured koji raspolaže sa ovjerenom procjenom koja je bila podloga za odlučivanje u travnju 2013. i to na iznos od  33.696.173,68 kn (636,99kn/m2), dostavlja ravnateljici novu procjenu na 6.286.500,00kn (15 EUR/m2).


– Nada Čavlović-Smiljanec o svojim podacima izvijestila me početkom travnja 2014., a Predsjednika dva mjeseca ranije, piše Linić i time zapravo tvrdi da je za nesrazmjer znao nepuni mjesec dana. Premijer Milanović na pressici je novinarima kazao da je od Linića dva mjeseca čekao objašnjenje kako je zemljište Spačve kojim je namiren dug precijenjeno čak šest puta.–  Odmah nakon obavljenog razgovora s Nadom Čavlović-Smiljanec, dajem joj nalog da obavi stručnu procjenu kako bi za eventualnu štetu tražio nadoknadu od sudskog procjenitelja te ovlaštenog revizora čije su provjere bile relevantne za odlučivanje o predstečajnoj nagodbi. Nada Čavlović-Smiljanec osobno potpisuje nalog za novu procjenu koja je izrađena u istom mjesecu, što znači da su u roku od 20 dana po mom osobnom nalogu poduzete mjere kojima bi mogli sanirati štetu da je ona nastala, piše Linić svojim stranačkim kolegama. Napominje i da je nova procjena koju je naručila Nade Čavlović-Smiljanec iznosila 27.424.590,79 kn, pa s obzirom na ranije procjene koje datiraju iz 2011. i 2012. nije mogla biti podloga za naknadu štete.Linić podsjeća i na to da je dug Spačve krajem 2012. godine iznosio 28 milijuna kuna odnosno da je u godinu dana povećan za 13 milijuna kuna, čime sugerira da bivša ravnateljica nije činila ništa da ga naplati. Otkriva i da krajem travnja Spačva državi nije dugovala ni jednu lipu. Uz napomenu da ne želi polemizirati oko vrijednosti nekretnine, Linić je odlučio članovima predsjedništva iznijeti brojke o uplatama Spačve u državni proračun nakon sklopljene predstečajne nagodbe, pa ističe da je Spačva otada državi uplatila gotovo 19 milijuna kuna. – Iz gore navedenog vidljivo je da se bez predstečajnih nagodbi dug Spačve povećavao, a da se nakon predstečajnih nagodbi državni proračun redovito puni. To samo znači da rezultat predstečajnih nagodbi nije spas radnih mjesta nego i punjenje proračuna ali i smanjenje nagomilanih potraživanja, završava Linić svoje pismo članovima Predsjedništva SDP-a čime zapravo odgovara na Milanovićevu izjavu s konferencije za novinare u utorak da se nije dovljno pozivati na radna mjesta, nego se mora voditi računa i o zaštiti interesa države. Uz pismo Linić je priložio i svoje očitovanje premijeru, te detaljnu kronologiju u slučaju Spačva. Osim toga je, kako doznajemo poslao cirkularno pismo i zaposlenima u Ministarstvu u kojem im se zahvaljuje na suradnji, te je održao posljednji sastanak s najbližim suradnicima.