Očekuje gladak prolaz

Linić neće biti kandidat u Rijeci; seli iz 8. u 7. izbornu jedinicu

Nataša Božić

Linić će biti četvrti na listi koju će predvoditi Milanka Opačić, a glavna protukandidatkinja iz HDZ-a ministrica financija Martina Dalić

ZAGREB Slavko Linić, najprepoznatljivije lice riječkog SDP-a na nacionalnoj političkoj sceni, neće se kandidirati na listi Kukuriku koalicije u riječko-istarskoj, osmoj izbornoj jedinici. Vrh koalicije odlučio je Linića preseliti u susjednu, sedmu izbornu jedinicu gdje će biti četvrti na listi koju će predvoditi Milanka Opačić, a glavna protukandidatkinja iz HDZ-a ministrica financija Martina Dalić. Razlog za promjenu izbornog okruženja Liniću pronađen je u činjenici da SDP očekuje upravo fenomenalan rezultat od jedanaest ili čak dvanaest zastupnika u 8. jedinici. Ako dvoje ili čak troje zastupnika s te liste, poput župana Zlatka Komadine ili zastupnika Željka Jovanovića i Romane Jerković, odu u izvršnu vlast, koaliciji bi moglo ponestati zastupnika za Sabor. Na taj način koalicija bio mogla ostati »kraća« za jednog zastupnika što žele izbjeći.   – Nema nikakve potrebe da riskiramo taj scenarij. Budući da sedma izborna jedinica ionako zahvaća veliki dio Primorsko-goranske županije, a ja sam porijeklom s Grobnika, logično je da ja odem u sedmu izbornu jedinicu, kaže Linić. Iako će biti tek četvrti na listi, Linić očekuje gladak prolaz. Linića će na njegovoj poziciji u 8. jedinici zamjeniti netko od HNS-ovaca, a on će doći na mjesto predviđeno za HNS u 7. jedinici. 

    – Osma jedinica je tradicionalno uporište ljevice i lijevog centra, pa svi misle da je tu situacija najjednostavnija. Ali, evo, pokazalo se kako je upravo ova jedinica najzahtjevnija u smislu sastavljanja lista. HDZ nam tu nije jedini niti najozbiljniji politički protivnik nego je tu još par suparnika s pozicija centra: PGS s Ljubom Jurčićem, pa Ladonja Plinija Cuccurina, Akcija mladih i Lista za Rijeku, objašnjava situaciju Komadina, SDP-ov koordinator za osmu jedinicu.