Sve kraća lista

Linić na plaćanje doprinosa natjerao 19.000 poslodavaca i uprihodio 220 milijuna kuna

Jagoda Marić

Doprinose radnicima ne plaća još oko 27 tisuća poslodavaca



ZAGREB Broj radnika kojima poslodavci uredno ne uplaćuju doprinose uz plaće ustalio se posljednjih mjeseci na nešto više od 80 tisuća. Tako je krajem prošlog tjedna na listi loših poslodavca koji radnicima nisu platili doprinose, a prema tome nisu mogli isplatiti ni plaće preko računa u banci, bilo 26.826 tvrtki. Krajem lipnja lista loših poslodavca imala je 32.453 poslodavca i njihova je imena Porezna uprava dostavila bankama jer u svibnju nisu platili doprinose na plaće, te su tvrtke zapošljavale 95.884 radnika, ali je jedan dio njih regulirao svoje obveze i lista se skratila za oko šest tisuća poslodavca.


U dva mjeseca primjene uredbe koja zabranjuje isplatu plaća bez doprinosa više od 13 tisuća poslodavca počelo je uredno plaćati doprinose svojih radnicima. Naime, početkom svibnja, kad je započela primjena uredbe, Porezna uprava imala je, na osnovu podataka za veljaču i ožujak, listu od 45.711 poslodavca koji nisu uredno plaćali doprinose za svoje radnike, a u tim je poduzećima radilo više od 205 tisuća radnika. Kontrola koju provode banke i zabrana isplate plaća bez doprinosa pokazala je da problema s isplatom doprinosa ima oko 27 tisuća poslodavaca u Hrvatskoj i da oni zapošljavaju više od 80 tisuća radnika. Nakon što je ostale prisilila da zagrabe u rezerve i počnu plaćati doprinose ili da se barem dogovore s Poreznom upravom oko reprograma, država će osim strogog nadzora morati pronaći neka druga rješenja za više od 80 tisuća radnika.


Zahvaljujući uredbi, država je od onih koji se nalaze na listi loših poslodavca u svibnju, lipnju i srpnju uspjela naplatiti ukupno oko 220 milijuna kuna doprinosa, s time da se najveći iznos odnosi na svibanj kad je u državni proračun zahvaljujući uredbi stiglo 124 milijuna kuna.




Iako je Ministarstvo financija jasno poručilo da popuštanja neće biti, više od dvije tisuće poslodavca pokušalo je u dva i pol mjeseca isplatiti plaće bez uplate doprinosa. No, i takvih je pokušaja iz mjeseca u mjesec sve manje: u svibnju je na taj način isplatu doprinosa pokušalo izbjeći više od tisuću poslodavca, a u srpnju ih je bilo tek nešto više od 300.


Smanjuje se i broj onih koje država kažnjava blokadom računa zbog opetovanih pokušaja isplate plaća bez doprinosa, pa je tako Porezna uprava u svibnju blokirala račune za 302 poslodavca, dok je u srpnju takva mjera pokrenuta samo protiv 55 tvrtki.