Neslužbeno iz Banskih dvora

Linić: MMF zastupa svoje vjerovnike, a mi građane

Dražen Ciglenečki

Vlada ima svoj program i držat će ga se, ističe Slavko Linić. MMF nudi univerzalni recept za cijeli svijet, a to je kresanje zaposlenih i plaća, kaže Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika

ZAGREB Poruke Međunarodnog monetranog fonda o nužnosti jače štednje od one koju je Vlada promovirala svojim proračunskim smjernicama i savjeti te institucije da se krene u smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru i smanjenje plaća kako bi se postigla interna devalvacija bez promjene tečaja nitko u državnim institucijama jučer nije želio komentirati. Tako su i iz Vlade i iz Hrvatske narodne banke poručili da neće komentirati zaključke MMF-a s time da naši sugovornici iz Vlade neslužbeno kažu da MMF nije rekao ništa neočekivano, te da je jasno da oni zastupaju interese vjerovnika, a da se u Hrvatskoj provodi politika Vlade u interesu domaćeg gospodarstva i građana. Nekoliko riječi o tim zaključcima rekao je tek ministar financija Slavko Linić prije jučerašnjeg sastanka s predstvanicima prehrambenih tvrtki.    

Sindikati nisu iznenađeni




– Vlada ima svoj program koji je pozitivno ocjenjen i držat će ga se. Uvjeren sam da će proračun koji ćemo ponuditi biti održiv, poručio je ministar Linić. Što se tiče limita koji su određeni za potrošnju u svakom ministarstvu i po kojima se najveći rezovi i to od milijardu kuna događaju u Ministarstvu poljoprivrede, a slijedi Ministarstvo zdravlja s 560 kuna manje, Linić je poručio da je štednja i rezanje rashoda odluka Vlade, a ne nečija privatna odluka. 


    Preporuke MMF-a nisu iznenadile ni sindikate zaposlenih u državnoj upravi koji bi trebali biti najveće žrtve njihova provođenja. 


    – Poznato je da MMF nudi univerzalni recept za cijeli svijet, a to je smanjivanje broja zaposlenih ili smanjivanje plaća bez obzira o kojoj se zemlji radi koliko ima zaposlenih i kolike su njihove plaće, kaže Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. Što će Vlada napraviti i hoće li poslušati savjete MMF-a Pleša ne može procijeniti jer Vlada sa sindikatom ne komunicira nego o njezinim potezima i namjerama doznaju iz medija.     Na pitanje jesu li spremni s Vladom pregovarati oko izmijena kolektivnih ugovora, Pleša odgovara da oni žele pregovarati s Vladom jer im kolektivni ugovor ističe 31. srpnja, a ako se dotad ne dogovori novi, prema Zakonu o radu teče primjena strarog, a tako i prava koja su njime ugovorena. Prošla Vlada je pokušala ukinuti tu produženu primjenu izmjenama ZOR-a, ali su mu se peticijom usprotivili sindikati, a sada MMF isto sugerira i novoj vlasti. 

    Negodovanje koje mu stiže iz sindikata, premijer Zoran Milanović može kompenzirati potporom koju će dobiti iz HDZ-a ako će se odlučiti za izmjene Zakona o radu. Naime, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor rekla je jučer na konferenciji za novinare da će njezina stranka podržati sve za što se zalagala donedavna vlada.   


Bili protiv izmjene ZOR-a




– Sve što smo kao vlada predlagali, mi ćemo i dalje dosljedno zastupati. To se odnosi i na izmjene ZOR-a koje su bile jedina mjera u programu gospodarskog oporavka koju nismo uspjeli provesti. Suština našeg prijedloga izmjene ZOR-a bila je da se prava iz kolektivnih ugovora ne mogu braniti u trenucima kad BDP pada, rekla je bivša premijerka. Istovremeno je podsjetila da je Milanović potpisao sindikalnu peticiju, zahtijevajući da se ZOR ne mijenja, »da se ne prilagođava stvarnom životu«. Kosor je upozorila i da je njezina vlada, kad je riječ o rezanju državnih rashoda, »ogolila sve što se moglo«. 


    – Možda se rashodi mogu umanjiti za još 200 milijuna kuna, to je naša procjena. Ako se, primjerice, ostvare najave o smanjenju subvencija HŽ-u, onda se ne mogu očekivati investicije o kojima Vlada govori, zaključila je Jadranka Kosor. Vlada je pak najavila da će proračun smanjiti za 4,6 milijardi kuna, što je 23 puta više od onoga što Kosor smatra mogućim. Zaključci MMF-a, smatra Jadranka Kosor, na tragu su politike koje je vodila njezina Vlada i koju je promovirala kroz zakon o fiskalnoj odgovornosti koji je ograničavao potrošnju i zacrtao njezino smanjivanje kroz sljedeće godine.  – SDP-ova politika bila je kratkovidna, uskostranačke interese stavljali su iznad državnih. Nisu imali snage i hrabrosti podržati ono što sada Vlada, istina, konfuzno najavljuje. Može se razabrati da će se smanjivati masa plaća, a to neće moći bez diranja kolektivnih ugovora. Da su nas podržali, danas bi Kukuriku koaliciji bilo puno jednostavnije donositi odluke. Ali, nisu se odazvali, naglasila je Jadranka Kosor.