Izvrsna sezona

Kvarner oborio lanjski rekord: Noćenja šest posto više nego lani, a turisti još stižu

Biljana Savić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Mislili smo da je 2015. teško nadmašiti, ali nikad ne reci nikad, rekao je župan Zlatko Komadina te naglasio da su odličnim rezultatima, uz okolnosti na svjetskom turističkom tržištu, pridonijele i velike investicije u kvarnerskom turizmu



Proteklog vikenda, od 26. do 28. kolovoza, Hrvatska je zabilježila čak 353.156 dolazaka turista koji su o ova tri dana ostvarili više od dva milijuna noćenja, točnije – 2.215.315.


– Prema podacima dostupnima iz eVisitora, vidljivo je da smo i u proteklom vikendu, kako na nacionalnoj razini, tako i na području Primorsko-goranske županije, zabilježili značajan turistički promet. Kvarner je regija koja se redovno nalazi u samom vrhu destinacija prema ostvarenim rezultatima, a svojom turističkom ponudom i kvalitetom uspješno konkurira na tržištima te iz godine u godinu ostvaruje sve bolje turističke rezultate. Do sada ostvareni rezultati turističke sezone potvrđuju da su naše najave s početka godine o uspješnoj sezoni bile točne i precizne. Pred nama je još i posezona, Hrvatska turistička zajednica je počela s intenzivnim pripremama za sljedeću turističku sezonu, a određeni planovi i strategije se već sada rade i za sezonu 2018. godine. Samo tako možemo pratiti jake turističke trendove, odnosno biti konkurentni na sve zahtjevnijem tržištu – kaže direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.


Vratili se Talijani


Da je riječ o izvrsnoj turističkoj sezoni, potvrdila je na redovitom press kolegiju primorsko-goranskog župana i direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić-Živadinov.




– Iako kolovoz još nije završio, imamo izvrsne rezultate: dva posto više dolazaka u 8. mjesecu, a čak šest posto noćenja više nego u isto vrijeme lani. To nije rezultat rada jedne institucije, nego svih koji se bave turizmom, to je rezultat novih ulaganja na Kvarneru, ali i našeg marketinškog predstavljanja. Iz onih destinacija gdje smo bili na sajmovima, broj turista stalno raste – kazala je Peršić-Živadinov.


Nijemci i dalje čine skoro trećinu gostiju na Kvarneru, potom Talijani koji su se vratili u Hrvatsku, a slijede Slovenci itd. Krk je i dalje broj jedan po broju turista, potom Rab, pa Lošinj i Crikvenica, a onda Opatija i ostali.


– Mislili smo da je 2015. teško nadmašiti, ali nikad ne reci nikad. Okolnosti na turističkom tržištu svijeta i Europe sigurno su pridonijele našim rezultatima, ali i velike investicije. To se najbolje vidi na Lošinju i Crikvenici, gdje se puno ulaže, a ima i inovacija, kao što je vinotel u Vrbniku – ocijenio je župan Komadina.


Najavio je da uskoro kreće proces izmjena Županijskog prostornog plana kako bi se stvorili uvjeti da se realizira gradnja nove, veće zračne luke na Lošinju.


Na Kvarneru je po broju dolazaka i noćenja proteklog vikenda i na jučerašnji dan Crikvenica vodeća destinacija s 59.239 noćenja, a u stopu je slijedi Mali Lošinj s 58.495 noćenja; zatim Grad Krk s 40.165 noćenja. SlijedeGrad Rab, općina Malinska-Dubašnica, zatim Baška, Grad Cres, Općina Dobrinj, Omišalj, Novi Vinodolski i naposlijetku – Opatija, koja je najjača na Kvarneru po broju noćenja u hotelima, a slijede je Mali Lošinj, Crikvenica, Omišalj, Rab… Nadalje, najviše kampista protekla tri dana za destinaciju na Kvarneru je odabralo Mali Lošinj, koji je u ovoj kategoriji ostvario 22.659 noćenja, slijede Grad Cres, Grad Krk te općine Punat i Baška. U obiteljskom smještaju proteklog je vikenda najviše turista na Kvarneru ugostila Crikvenica, a slijede Grad Rab, Općina Baška i Grad Krk.


Najviše Nijemaca


Nijemci su u spomenutom razdoblju ostvarili najviše noćenja, 134.551, slijede domaći gosti sa 73.210 noćenja, zatim Slovenci, Austrijanci, Talijani i Mađari te Slovaci, Česti i Nizozemci.


I ovoga je vikenda na razini Hrvatske Istra ostvarila najviše noćenja, 673.296, a odmah iza nje je, kao i cijele sezone, Kvarner, odnosno Primorsko-goranska županija, s 472.163 noćenja. Slijede Splitsko-dalmatinska s 379. 293 noćenja, zatim Zadarska, pa Šibensko-kninska županija.


Top destinacija u Hrvatskoj u promatranom razdoblju i dalje je Rovinj koji je ostvario 90.933 noćenja, slijede Poreč, Medulin, Umag, pa Crikvenica s 59.239 noćenja, zatim Mali Lošinj, Funtana, Dubrovnik, pa Pula.


Zanimljivo je da je Crikvenica top destinacija u Hrvatskoj u kategoriji obiteljskog smještaja, jer je u promatranom razdoblju u privatnom smještaju ostvarila 28.146 noćenja, a slijede Medulin, Grad Rab, Makarska, Dubrovnik, Poreč, Vodice, Split, Pula te Rovinj koji je ovaj put na začelju top 10 destinacija.