Taktiziranje

Kosor još u srpnju znala za optužnicu protiv Šeksa

Dražen Ciglenečki

Predao sam u hrvatskom veleposlanstvu optužnicu krajem srpnja, tvrdi Vekićev branitelj Krsto Bobot

ZAGREB Hrvatske vlasti već su krajem srpnja bile upoznate s činjenicom da u Hrvatsku stižu optužnice protiv 44 hrvatska državljanina za kazneno djelo genocida, što ih je još 1992. godine podignulo Vojno tužiteljstvo JNA. Viši sud u Beogradu odredio je 26. srpnja beogradskog odvjetnika Krstu Bobota za službenog branitelja bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića. Bobot nam je jučer rekao da je promptno o tome izvijestio hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu.   

Pravni koraci




– Dobro se toga sjećam, bilo je to baš prije mojeg odlaska na godišnji odmor. Krajem srpnja Viši sud donio je rješenje prema kojem sam gospodinu Vekiću dodijeljen kao službeni branitelj. Tom mi je prilikom uručena i optužnica protiv Vekića, Vladimira Šeksa, Tomislava Merčepa, Branimira Glavaša i drugih hrvatskih državljana. Odmah sam o svemu izvijestio hrvatsko veleposlanstvo. Znam da mi to nije bila obveza, ali kako je Vekić strani državljanin kojeg se tereti za teška kaznena djela, smatrao sam da bih to trebao učiniti. Predao sam u veleposlanstvu optužnicu kao i rješenje o mojem postavljenju za Vekićevog branitelja. Imam pečat kojim su mi u veleposlanstvu potvrdili da su primili taj spis, ispričao nam je Bobot. Hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu jučer smo mailom postavili pitanje govori li Bobot istinu i jesu li u tom slučaju proslijedili Ministarstvu vanjskih poslova informaciju što im ju je on dao. Do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili odgovor.


Osim što je hrvatske diplomate u Beogradu informirao o optužnici, koja je nakon dva mjeseca iznimno snažno odjeknula u Hrvatskoj, Bobot je krajem srpnja već poduzeo prve pravne korake.


– Uputio sam prigovore na optužnicu ukazujući na nedostatnost dokaza i istovremeno zatražio da se cijeli predmet prepusti hrvatskom pravosuđu. Od tada se ništa novo nije dogodilo, osobno sam uvjeren da do suđenja nikad neće doći, ističe Bobot kojeg Vekić još nije kontaktirao.   

Bez službene potvrde


Hrvatska javnost za optužnice je doznala 21. rujna nakon što je Vekić održao konferenciju za novinare na kojoj je otkrio da je dan ranije na Županijskom sudu u Osijeku preuzeo optužnicu i rješenje prema kojem mu je Bobot određen za odvjetnika. A kad je optužnica točno došla u Hrvatsku? O tome zasad nema službene potvrde. Proteklog vikenda hrvatski političari žustro su polemizirali o datumu prispjeća optužnice. Raspravu je otvorio potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac neizravnim tvrdnjama da su hrvatske vlasti taktizirale s objavom optužnica.




– O njima su prije razgovarali hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i srbijanska ministrica pravde Snežana Malović. Nije mi jasno zašto optužnice ranije nisu izašle u javnost i zašto se Sabor sada pretvorio u sredstvo za tu priču, izjavio je Pupovac u subotu u Šibeniku.


Dan kasnije njegova koalicijska partnerica, premijerka Jadranka Kosor, izražavala je čuđenje da Pupovac raspolaže s informacijama koje njoj nisu dostupne.


– Ne znam otkud sve te informacije gospodinu Pupovcu. Kao što znate, potpredsjednik njegove stranke sjedi u Vladi RH, pa ako je znao, ako je imao informacije, gospodin Pupovac ili gospodin Uzelac, o tim optužnicama, bio bi red da su i mene obavijestili, konstatirala je predsjednica Vlade u Mariji Bistrici.


Predsjednik Ivo Josipović očito je bolje informiran nego Jadranka Kosor. U nedjelju je izjavio da su »optužnice stigle u kolovozu«.