Sukob Pantovčaka i Banskih dvora

Kosor: Predsjednik se stavlja na čelo oporbe; Josipović: Nije istina, zvao sam i premijerku

Nataša Božić

Premijerka Kosor ljuta je na predsjednika Josipovića zbog izjave da bi se izbori trebali održati prije referenduma za EU, predsjednik poručuje premijerki da on ne ide na izbore i da joj nije konkurent



– Ne slažem se s predsjednikom Josipovićem koji misli da bi se prvo trebali održati parlamentarni izbori, a tek tada referendum oko ulaska RH u EU. I ne bi bilo dobro da se predsjednik republike prepoznaje kao netko tko zastupa bilo koju stranu. Ne bi bilo dobro da se stavlja na čelo oporbe’, izjavila je premijerka Jadranka Kosor jutros prilikom posjeta tvornici Kotka u Krapini.


Predsjednica Vlade i HDZ-a tako je reagirala na jučerašnje izjave predsjednika RH Ive Josipovića ali i na informacije da je ona osobno sazvala oporbu na sastanak tek kada je čula da je Josipović za kraj tjedna sazvao sve parlamentarne stranke na konzultacije zbog teške situacije u državi.


Kosor je ustvrdila kako ona kao predsjednica HDZ-a nije dobila poziv na sastanak kod Josipovića, te da je ona sazvala stranke oporbe već za četvrtak.




– Nisam sazvala sastanak ni na čiji pritisak. Taj sastanak najavila sam još prije nekoliko dana. Razgovarat ćemo o završetku pregovora RH te o ulasku u EU. Špekulacije su neistinite i to je još jedan pokušaj kojim se želi udariti, ali to je nevažno – istaknula je Kosor izražavajući uvjerenje da će se većina odazvati na sastanak.


Josipović: Ne stavljam se na čelo oporbe, i Vas sam pozvao na sastanak


– Nije istina da premijerka nije pozvana na konzultacije, obavještena je kao i čelnici svih drugih stranaka – odgovorio je promtno predsjednik RH Ivo Josipović na tvrdnje premijerke Kosor kako kao predsjednica HDZ-a nije dobila poziv za konzultacije na Pantovčaku.


Josipović tvrdi da je predstojnik njegovog ureda Joško Klisović u više navrata jučer kontaktirao sa šeficom Kosoričinog kabineta Martinom Banić.


– Istina je da još nismo uskladili termin za konzultacije, da oni nisu potvrdili dolazak, ali nije istina da nisu obavješteni. Kabinet premijerke Kosor znao je za naš poziv, ako je nisu obavijestili onda je to njezin problem – ljut je predsjednik RH.


Josipović odbacuje insinuacije premijerke Kosor da se svojim zalaganjem za to da se parlamentarni izbori održe prije referenduma za EU, svrstao uz opoziciju.


– Postavlja se pitanje znači li moj stav da se izbori trebaju održati prije euro-referenduma doista svrstavanje na stranu opozicije. Odgovor je: Ne! Ja se za to zalažem jer mislim da je to dobro za državu i da bi obrnut raspored mogao ugroziti pozitivan odgovor na referendumu. Kada zauzimam stavove ne vodim se time podržava li takav stav Vlada i oporba, dosad sam se puno puta slagao i s onime što zastupa Vlada – izjavio je predsjednik Josipović za Novi list. 


Premijerki poručuje da on ne ide na izbore i da joj nije konkurent, te da sastanak koji je ona sazvala nije iste prirode kao konzultacije koje on namjerava održati na Pantovčaku.


– Ne znam je li premijerka sazvala sastanak s oporbom kao odgovor na konzultacije koje sam ja sazvao, neću u to ulaziti jer to nije ni važno. Jedno je kada razgovaraju vlast i oporba, a drugo kada predsjednik Republike želi razgovarati sa svim strankama na političkom spektru kako bi čuo njihova razmišljanja o situaciji u zemlji i vidio postoji li neki zajednički nazivnik u svrhu poboljšanja situacije u zemlji – zaključuje Josipović.