Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
17. siječnja 2020.
Smart Holding

Koliko je Vadim Novinski zainteresiran za Uljanik grupu? Končara rijetko tko više spominje

Foto Vlada RH
Foto Vlada RH
Autor:
Objavljeno: 19. studeni 2018. u 23:01 2018-11-19T23:01:04+01:00

Čini se da je sastanak više bio znak da Novinski i Smart Holding imaju doista ozbiljne namjere ulagati u domaću brodogradnju, a da bi se o realizaciji tih planova tek trebalo razgovarati

ZAGREB Premijer Andrej Plenković sastao se s Vadimom Novinskim, vlasnikom Smart Holding grupe iz Ukrajine, tvrtke koja je već ranije iskazala interes za ulaganje u hrvatsku brodogradnju. Na sastanku je bio i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

– Predsjednik Vlade Plenković i Novinski imali su konstruktivan i otvoren razgovor o zainteresiranosti Smart Holding grupe za ulaganja u Uljanik grupu. Vlasnik ukrajinske kompanije g. Novinski zatražio je detaljnije informacije o trenutnom stanju Uljanik grupe te je dogovoreno da Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Upravom Uljanik grupe, pruži dodatna saznanja – priopćili su iz Vlade.

Više detalja nisu otkrivali, a čini se da je sastanak više bio znak da Novinski i Smart Holding imaju doista ozbiljne namjere ulagati u domaću brodogradnju, a da bi se o realizaciji tih planova tek trebalo razgovarati.

Prije malo više pod mjesec dana ministar Horvat sastao se s predstavnicima Smart Holdinga, a oni su posjetili i brodogradilišta u Rijeci i Puli. Tada je i najavljeno da će u studenome u Hrvatsku doći i vlasnik Smart Holdinga i da će se sastati s premijerom Plenkovićem kako bi pokazao da su njegove namjere ozbiljne. Bilo je jasno i to da su Ukrajinci zainteresirani prvenstveno za» 3.maj«, kao i talijanska kompanija Fincantieri koja riječki škver želi preuzeti u suradnji s DIV-om, vlasnikom Brodosplita.

Iako su u Vladi svjesni da su investitori s kojima razgovaraju uglavnom pokazali zanimanje za »3. maj«, oni stalno ističu da razgovaraju o brodogradilištu Uljanik, odnosno o oba škvera. Pri tome posebno naglašavaju da je više kompanija iskazalo interes, čime poručuju da će nastojati naći najbolje rješenje za domaću brodogradnju i vjerojatno u tom svjetlu treba gledati i jučerašnji sastanak, kojim je Vlada pokazala i talijanskoj kompaniji da ima alternativu.

Zanimljivo, strateškog partnera kojeg je izabrala bivša uprava Uljanika, Kermas energiju Danka Končara rijetko tko više spominje kao rješenje, a nedavno je ministar Horvat poručio da odabrani partner treba pokazati je li u Uljanik spreman uložiti jednak iznos novca kao što će ga morati uložiti Vlada ako prođe program restrukturiranja Uljanika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.