Kosturi iz ormara

Karamarko u SOA-u zaposlio agenta koji je pao na sigurnosnoj provjeri i poligrafu!?

Dražen Ciglenečki

Unatoč nepovoljnoj ocjeni, Karamarko i tadašnji načelnik njegovog kabineta inzistirali su da se u službu primi Mario Malić, brat novinara Gordana Malića koji je i bio glavni problem pri sigurnosnoj provjeri, jer je utvrđeno da ima kontakte sa stranim tajnim službama i da mu je svojevrstan mentor – Josip Perković



ZAGREB U listopadu 2007. godine, Mario Malić primljen je u Sigurnosno obavještajnu agenciju, premda je prethodno pao na sigurnosnoj provjeri i poligrafskom ispitivanju. Kakva je u tome bila uloga tadašnjeg ravnatelja SOA-e, aktualnog predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, je li on presudno utjecao na to da se Malića, unatoč svemu, ipak zaposli u toj agenciji? Mail s takvim upitom poslali smo u HDZ prije tri dana, ali nismo dobili nikakav odgovor. Međutim, dokumenti koji su u posjedu našeg lista, nedvosmisleno upućuju da je Karamarko ne samo znao nego je i osobno odobrio da se zanemare Malićeva sigurnosna provjera i rezultati njegovog poligrafa i da ga se primi u SOA-u.


Malić je sredinom 2006. godine podnio molbu za posao u SOA-i i stoga je, sukladno Zakonu o sigurnosnim službama, za njega napravljena potpuna sigurnosna provjera. Njom su obuhvaćeni javni izvori, službene evidencije i zbirke podataka nadležnih sigurnosno-obavještajnih agencija, kao i drugih državnih i javnih tijela. Nadalje, obavezan je razgovor s provjeravanom osobom, s ljudima koje ona u sigurnosnom upitniku navede da mogu potvrditi podatke iz upitnika, te razgovor s drugima »po procjeni nadležne sigurnosno-obavještajne agencije«.


Na osnovu svega toga sklapa se slika o kandidatu i donosi prosudba o tome zadovoljava li on sigurnosne uvjete za rad u agenciji. A ta je prosudba za Malića bila izrazito nepovoljna.


Malić, diplomirani politolog koji je prije SOA-e, prema službenoj evidenciji, radio tek u odjelu za marketing Done, poduzeća za preradu voća, 1993. je odbijen kad se htio zaposliti u SIS-u, a 1998. odbijenica mu je stigla i od HIS-a. No, zaključak da bi on bio sigurnosno rizičan za SOA-u, temlji se isključivo na, kako se ističe u sigurnosnoj provjeri, činjenici da je Mario Malić »pod jakim utjecajem brata Gordana, koji mu je u svakom smislu nadređen, tj. u mentorskom odnosu sa Mariom«. Zato bi Mario Malić »ovisio o Gordanovom odnosu i pogledu na rukovoditelje Agencije i sigurnosnog sustava ili vladajuće stranke u Hrvatskoj«. Radi se o tome da je Gordan Malić novinar koji je, tvrdi se u sigurnosnoj provjeri, između ostalog, povezan sa stranim obavještajnim službama, konkretno s Christopherom Loomsom, agentom britanskog MI6 i Oscarom Verom, djelatnikom američkog Ministarstva domovinske sigurnosti, čime je štetio nacionalnoj sigurnosti. Također se, primjerice, tvrdi da je svojevrstan mentor Gordanu Maliću bivši dužnosnik Službe sigurnosti Josip Perković. 

Kako bilo, Mario Malić je 15. siječnja 2007. bio i na poligrafskom ispitivanju, međutim i tu je loše prošao. Ali, Jurčević je čak osam mjeseci nakon toga, 17. rujna, ipak dobio dopis koji su potpisali Karamarko i načelnik njegovog kabineta Tomislav Milčić, a njime je predloženo zapošljavanje Maria Malića u SOA-i.


Više u tiskanom izdanju Novog lista u petak, 28. veljače 2014.