Nezadovoljan malim izlaskom birača u nedjelju

Karamarko: Za loš odaziv kriva loša i nepoštena taktika vlade

Hina

»Vlada je radila sve kako bi izlaznost bila mala. Očekivala je da će nešto u mutnom uhvatiti, očekivali su mali broj birača, među njima najveći broj svojih discipliniranih i mislim da im se ta loša i nepoštena taktika obila o glavu«, rekao je Karamarko



ZAGREB – Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ponovio je danas da žali zbog lošega odaziva na jučerašnje izbore za Europski parlament, za koji krivi »lošu i nepoštenu taktiku Vlade«, ali i izrazio uvjerenost da bi HDZ postigao još bolji rezultat da su ti izbori održani u svibnju, zajedno s lokalnima.


Na pitanje zabrinjava li ga loš odziv na izbore, na kojima je glasovalo nešto više od 20 posto od ukupnoga broja birača, Karamarko je, u emisiji »Oporbeni zarez« Hrvatskog radija, podsjetio da je prije izbora pozvao građane da iziđu u što većem broju.


»Međutim, vlada je radila sve kako bi izlaznost bila mala. Očekivala je da će nešto u mutnom uhvatiti, očekivali su mali broj birača, među njima najveći broj svojih discipliniranih i mislim da im se ta loša i nepoštena taktika obila o glavu«, rekao je Karamarko.




Naglasio je da je nezadovoljan lošim odazivom te da bi mu bilo draže da je Hrvatska na izborima »pokazala volju i želju, tu energiju i dobro raspoloženje prema Europskoj uniji«.


Podsjetio je i da je predsjedniku RH Ivi Josipoviću na konzultacijama rekao da bi najbolje bilo da se izbori održe istodobno s lokalnima. »Uvjeren sam da bi odaziv bio veći, ali predsjednik nije pristao. S druge strane, vlada je potrošila 85 milijuna kuna da bi dobila jednoga kandidata više, jer sam siguran da bismo ih u svibnju još više porazili«, rekao je Karamarko.


Uvjeren je da bi svaki datum održavanja izbora za HDZ bio povoljan. »Nama bi tajming išao na ruku u svakom slučaju, jer se sve više i više dižemo, sve smo bolji i bolji, a u svibnju bismo bili još bolji«, kazao je Karamarko.


Suglasio se s ocjenom da su jučerašnji izbori bili najskuplje istraživanje rejtinga, ističući da je takvo trošenje proračunskoga novca neodgovorno prema poreznim obveznicima.


Nije želio komentirati tumačenja da bi vladajuća koalicija na izborima bila jača od HDZ-a da na izbore nije samostalno izišao IDS-ovac Ivan Jakovčić. »Ne volim pričati po sistemu što bi bilo da je bilo. Tako bismo mogli reći da HDZ, da je na zadnjim parlamentarnim izborima imao pravu koaliciju, ne bi izgubio izbore«, istaknuo je Karamarko.


Ponovio je da su jučerašnji izbori bili anketa koja najbolje pokazuje rejting stranaka, budući da je na izbore izišlo oko 750 tisuća birača, od kojih je 33 posto glasovalo za HDZ.»Oni koji rade ankete, morali bi se zamisliti na koji način rade, koju metodologiju koriste, kakve uzorke i tako dalje«, kazao je Karamarko, komentirajući činjenicu da su predizborne ankete prednost davale SDP-u.

Odbio je tumačenja da je HDZ-ovom pobjedom Hrvatska skrenula udesno, ocjenivši da »o tome govore oni koji ne poznaju političku scenu i koji ne znaju što znači biti lijevo, a što desno«. »Neka argumentiraju zbog čega je Hrvatska skrenula udesno«, rekao je Karamarko, a na opasku novinara da oni koji tako tumače vjerojatno misle na izjave u kampanji predsjednice HSP AS Ruže Tomašić, koja je na koalicijskoj listi s HDZ-om i BUZ-om dobila najviše preferencijalnih glasova, Karamarko je ustvrdio da su njezine izjave izvučene iz konteksta.


»Prvo i osnovno, treba vidjeti što je ona izjavila, da je ono što je rekla izvučeno iz konteksta, da je jako dobro objasnila u Dnevniku 3 što je zapravo rekla i mislila. Prema tome, što znači desno, a što lijevo? Da li je u Hrvatskoj desno ono što je domoljubno, a lijevo ono što je anacionalno«, upitao je Karamarko.


Iako je suglasan s ocjenom da su izbori poruka vladajućima da su građani nezadovoljni vladom, Karamarko ističe da je jučerašnji rezultat i dokaz jačanja HDZ-a.


Na pitanje koliko će izborni rezultat ojačati njegovu poziciju u samom HDZ-u, odgovorio je: »Neću na taj način razmišljati o tome. Ovi rezultati jačaju poziciju HDZ-a, a to je najvažnije«.


Najavio je da će se HDZ istom taktikom, »kampanjom od vrata do vrata« pripremati i za lokalne izbore. »Intenzivan rad na terenu je ono što nas je diglo u posljednjih 11 mjeseci, jer smo imali medije protiv sebe«, rekao je Karamarko, ustvrdivši da su neki mediji kršili izbornu šutnju na štetu HDZ-a.


»Mislim da bi se mediji trebali izdići iznad političkih podjela, biti objektivni i raditi na informiranju građana«, poručio je Karamarko, koji je uvjeren u odličan rezultat HDZ-a i na lokalnim izborima, na kojima se nada da će njegova stranka potvrditi rezultat u sredinama u kojima je i ranije pobjeđivao te popraviti rezultate tamo gdje je do sada imao slabiju potporu.


Ponovio je i da HDZ neće tražiti prijevremene parlamentarne izbore do ulaska Hrvatske u EU, ali i kazao da Vlada zemlju vodi u lošem smjeru te da se »boji da će situacija navoditi da su izbori jedino rješenje«.


Na pitanje kada će Predsjedništvo HDZ-a odlučivati o žalbi bivše predsjednice stranke Jadranke Kosor na odluku Visokoga časnog suda da ju se isključi iz stranke, Karamarko je kazao kako je Predsjedništvo u proteklom razdoblju imalo važnijega posla u pripremi izbora te da će njezin slučaj »vjerojatno uskoro na dnevni red«.


Na tvrdnje odvjetnika Vladimira Gredelja o nezadovoljstvu HDZ-ovaca zbog navodne nedemokratičnosti u stranci odgovorio je da je riječ o »očajničkom potezu«. »Radi se o očajničkom potezu, čija je funkcija bila samo u subotu u jednim dnevnim novinama sugerirati da ja vladam nedemokratskim metodama, kako bi se birače odvratilo od HDZ-a. To su sitne podvale koje si mediji ne bi smjeli dopuštati«, kazao je Karamarko.


Nije htio nagađati tko stoji iza Gredelja, no dodao je da »uvijek ima egzibicionista«, ali da je stranka stabilna i čvrsta, da u njoj nema frakcija, te da »postoje tek pojedinci koji su bili nezadovoljni svojim statusom i gubitkom izbora«.