Kandidat za šefa HDZ-a odgovorio na optužbe

Karamarko: Ja sam pokrenuo borbu protiv korupcije; Moguća suradnja s HDSSB-om

Hina

Karamarko je optužbe da je bio sudionik procesa detuđmanizacije odbacio uz obrazloženje da je istinski sljedbenik Tuđmanovih ideja, ali da je točno da je i u vrijeme Tuđmana ukazivao na kriminal i ostale negativne pojave koje su i dovele  do gubitka vlasti HDZ-a 2000. godine.



Kandidat za predsjednika HDZ-a Tomislav Karamarko danas je u Osijeku, gdje je službeno počeo kampanju, odbacio optužbe da nije sprječavao pojavu kriminala i poručio da neće odgovarati blaćenjem protukandidata.


Istaknuo je kako je upravo on pokrenuo borbu protiv korupcije i kriminala u pretvorbi te pitanja komunističkih zločina. Dodao je da zbog toga nije bio omiljen.


Na konferenciji za novinare Karamarko je na upit kako komentira izjavu Darka Milinovića da je u posljednjih osam godina bio na čelnom mjestu tajnih službi i MUP-u a nije sprječavao kriminal i zaštitio nacionalne interese, odgovorio je kako je to »dio retorike predizborne kampanje na koju on neće odgovarati blaćenjem protukandidata koji nemaju vlastitu viziju«. Sve je predsjedničke kandidate pozvao na dostojanstvenu kampanju.




Karamarko je optužbe da je bio sudionik procesa detuđmanizacije odbacio uz obrazloženje da je istinski sljedbenik Tuđmanovih ideja, ali da je točno da je i u vrijeme Tuđmana ukazivao na kriminal i ostale negativne pojave koje su i dovele  do gubitka vlasti HDZ-a 2000. godine.


Na novinarski upit kako komentira podršku obitelji Tuđman Milanu Kujundžiću za predsjednika HDZ-a i Drage Prgometa za zamjenika, Karamarko je rekao kako mu je drago što se obitelj Tuđman uključila u rad HDZ-a, dodavši da je njihov izbor kome će dati podršku.


Karamarko je na pitanje hoće li se zalagati za nastavak utvrđivanja komunističkih zločina rekao da to svakako treba učiniti, jer »svi oni koji i danas pate zbog žrtava koje su se dogodile hrvatskom narodu, ali i pripadnicima drugih narodnosti imaju pravo na istinu«.


U Hrvatskoj prema procjeni ima 900 jama sa žrtvama komunističkog režima i zločinima koji su se dogodili od 9. svibnja 1945. do 1989., rekao je Karamarko. Nikome, kako smatra, ne treba biti cilj da se »zatvaraju stari ljudi, nego utvrđivanje povijesne istine«.


Na upit hoće li, ako bude predsjednik HDZ-a, doći do suradnje s HDSSB-om, odgovorio je da je u »načelu ta suradnja moguća«, ali da će o tome odlučivati ljudi na lokalnoj razini. HDZ treba sve koalicijske partnere koji su »narodnjačke orijentacije i koji rade za boljitak svoje Domovine«, poručio je.


Ocijenio je da je središnjica stranačkog vodstva zanemarila Slavoniju i Osijek te istaknuo da se to mora promijeniti.


 Na upit kako ocjenjuje veliku podršku koju su mu dali čelnici HDZ-a Osječko-baranjske županije, njih 10, Karamarko je rekao kako bi bio neskroman kada bi rekao da mu ta potpora nije i draga i važna.   


Prije konferencije za novinare svoju kandidaturu i smjernice budućeg rada Karamarko je u HDZ-ovim stranačkim prostorijama predstavio izaslanicima iz Osječko-baranjske županije na saboru stranke.


Po riječima Gorana Ivanovića, dopredsjednika valpovačkog i tajnika Županijskog odbora HDZ-a, koji je također dao potporu Karamarku, na predstavljanju Karamarkove kandidature bilo je 80 izaslanika od 130 koliko daje HDZ iz te županije za sabor stranke 20. svibnja.