Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
18. siječnja 2020.
Ministru nije jasno

Karamarko: Cijenim prosvjednike, ali ne znam što žele od policije

Ministri Karamarko i Ahmetović uživali su u opatijskom suncu / Marko GRACIN
Ministri Karamarko i Ahmetović uživali su u opatijskom suncu / Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 11. ožujak 2011. u 15:02 2011-03-11T15:02:08+01:00

Činjenicu da su se zaustavili i pod njegovim prozorom, ministar unutarnjih poslova prokomentirao je riječima: "Pravo prosvjednika je da idu gdje hoće i izvikuju svoje parole"

OPATIJA Pravo prosvjednika je da idu gdje hoće i izvikuju svoje parole. Sve je to legalno i u duhu demokratskih načela, no volio bih znati što oni žele od policije, odnosno što policija ne radi dobro, odgovorio je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko na novinarska pitanja o valu prosvjeda u Hrvatskoj, koji su se zaustavili i pod njegovim prozorom. Pohvalio je rad MUP-a u posljednje dvije godine, a u taj kontekst stavio je naglasak na borbu s korupcijom i istraživanje komunističkih zločina. Ipak, ministar je iskazao i razumijevanje za prosvjednike, kazavši kako »cijeni sve te pojednice«.

Ministar Karamarko u Opatiji je inače u petak potpisao ugovor s kolegom iz bosanskog Ministarstva sigurnosti Sadikom Ahmetovićem sporazum o predaji i prihvatu osoba čiji je ulazak ili boravak nezakonit. Radi se o novom rješenju već postojećeg sporazuma iz 2000. godine, koje je prilagođeno standardima i propisima Europske unije. 

– Skorim ulaskom Republike Hrvatske u EU granica dobit ćemo granicu s Unijom, pa se želimo adekvatno pripremiti kako ne bismo imali problema na granici, i želimo biti dobar partner s obzirom na našu ambiciju da postanemo zemlja kandidatkinja i otvorimo pregovore s EU, kazao je Ahmetović, te dodao kako će im proces pregovora olakšati hrvatsko iskustvo i dokumentacija koju im je naša zemlja predala. Na konferenciji za novinare istaknuta je i dobra suradnja hrvatske i bosanske policije i carinske uprave, koja je rezultirala smanjenjem broja ilegalnih imigranata s nekoliko tisuća iz 2000. godine na samo nekoliko stotina 2010. godine. Uz službenu temu, razgovori čelnika hrvatskog i bosanskog ministarstva policije dotakli su se i nedavnih slučajeva Tihomira Purde, generala Jovana Divjaka i doktorice Vesne Bosanac.

– Desilo se da je na dan kada je Purda izišao iz pritvora uhićen general Jovan Divjak. Ovi slučajevi opterećuju situaciju u BiH, a ustalasali su i odnose u regiji, što nije u cilju niti jedne zemlje koja se vidi u EU, kazao je Ahmetović. Dodao je kako je s Karamarkom dogovorio zajednički stav prema instutucijama u Srbiji.

– Postoji nemir među građanima, s obzirom na funkcioniranje zakona iz 2003. godine, pa smo dogovorili zajedničko postupanje u odnosu na taj zakon i Republiku Srbiju. Postoji ovdje prostor za djelovanje pravnih stručnjaka, ali i za političko djelovanje jer taj zakon nije pravedan, poglavito zbog načina na koji se reflektira u slučajevima Purda, Bosanac i Divjak, zaključio je ministar Karamarko te naglasio kako o ovom zakonu trebaju raspravljati predsjednici, premijeri, ministri pravosuđa, ali i glavni tužitelji sve tri zemlje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.