Analiza stručnjaka o konoplji

Kanabisu zeleno svjetlo za liječenje u ljeto 2015.godine?

Ljerka Bratonja Martinović

Eventualne dvojbe može izazvati samo činjenica da marihuana nosi etiketu droge, i da mnogi ne mogu razmišljati mimo toga, kaže predsjednik povjerenstva Ognjen Brborović

ZAGREB » Već u ljeto 2015. godine hrvatski bi građani mogli dobiti zeleno svjetlo za legalno korištenje medicinske marihuane. Ministar zdravlja Siniša Varga imenovao je Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje u medicinske svrhe, a procjene su da bi to tijelo svoj posao stručne procjene moglo obaviti u narednih šest mjeseci. Misija je povjerenstva istražiti mogućnosti primjene kanabinoida kod oboljelih od raka, multiple skleroze i drugih teških bolesti, kojima takva terapija može pomoći u liječenju i ublažavanju simptoma bolesti. Stručnjaci će se odrediti i prema tome treba li troškove takve terapije snositi obvezno zdravstveno osiguranje ili pacijenti sami, kao u susjednoj Sloveniji.

Datoteka činjenica


Za predsjednika povjerenstva imenovan je Ognjen Brborović s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, koji ne dvoji da će kanabis dobiti zeleno svjetlo za primjenu u medicinske svrhe. – Teret znanstvenih dokaza takav je da nema dileme o tome hoće li medicinska marihuana dobiti odobrenje struke. Eventualne dileme može izazvati samo činjenica da marihuana nosi etiketu droge, i da mnogi ne mogu razmišljati mimo toga – kaže Brborović. Iako ishod rada povjerenstva smatra izvjesnim, kaže kako je dobro da stručnjaci u Hrvatskoj rasprave o tom pitanju, i ne preuzimaju rješenja drugih.




Povjerenstvo će se, među ostalim, baviti problemom moguće zlouporabe medicinske marihuane, no to ne bi trebala biti prepreka za legalizaciju medicinske marihuane u Hrvatskoj. »U državi u kojoj 60 posto studenata medicine izjavljuje da je probalo travu, mogućnost da sin od umirućeg oca uzme gram marihuane kupljene u ljekarni doista ne predstavlja neku opasnost«, ističe Brborović.



Povjerenstvo ima u zadatak izraditi datoteku najvažnijih činjenica vezanih uz indijsku konoplju, od zdravstvenih učinaka do indikacija za propisivanje medicinske marihuane, razmatranje europske prakse i odabir najboljeg modela za Hrvatsku, ocjenu opravdanosti propisivanja kanabinoida na teret zdravstvenog osiguranja, te procjenu rizika od zlouporabe.


Pozitivan stav


Po svemu sudeći, pacijenti kojima liječnik odobri uzimanje takvih pripravaka, medicinsku marihuanu plaćat će sami, jer je takvo rješenje, ističe Brborović, prihvaćeno i u drugim državama EU. U povjerenstvu će, osim njega, sjediti i Vladimir Trkulja sa Zavoda za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Hrvoje Tiljak s Katedre za obiteljsku medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu, farmakolog Josip Čulig, Slavko Sakoman, Dubravko Klarić iz vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, Tea Strbad iz HZZO-a, Borislav Belev iz KBC-a Zagreb, Marija Pećanac iz Ministarstva zdravlja i Saša Bajlo iz Udruge »Medicinska konoplja«. – Povjerenstvo ima šarolik sastav, teško je pogađati u kojem će pravcu stručna rasprava ići. Bit će svakako zanimljivo, a osobno ću se zalagati da svaka naša odluka bude utemeljena na dokazanim kliničkim pokusima i da se primjena konoplje ograniči na strogo kontrolirane medicinske proizvode koji se na tržište plasiraju na adekvatan način kroz apoteke, kao i ostali lijekovi – kaže farmakolog Josip Čulig. Njegov je stav prema medicinskoj marihuani pozitivan, a ne bi, kaže, volio da »povjerenstvo bude za sve konoplje, pa i one s garažnih polica«. – Apsolutno sam zato da se marihuana legalizira kao lijek, ali ne da nam nacija bude napušena – zaključuje Čulig.