Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1
Sutra: 16° 16° 1
25. ožujka 2019.
Sabor

Kajin: Nećemo kompostanu u srcu Buzeta, neka institucije rade svoj posao

Foto: Darko JELINEK/ NL arhiva
Foto: Darko JELINEK/ NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 18. veljača 2015. u 12:26 2015-02-18T12:26:43+01:00

»Jednom riječju, nećemo tu kompostanu u srcu Buzeta, nećemo da međunarodni šverc promjeni dušu jednog od najpitomijih gradova u Hrvatskoj«, izjavio je Kajin pozivajući DORH, PNUSKOK, pravosuđe da pokažu o kojem se kapitalu radi

ZAGREB  Saborski zastupnik Damir Kajin odlučno se u srijedu sa saborske govornice usprotivio gradnji kompostane u Buzetu te pozvao nadležne institucije da istraže o kojem se kapitalu u tom slučaju radi.

»Jednom riječju, nećemo tu kompostanu u srcu Buzeta, nećemo da međunarodni šverc promjeni dušu jednog od najpitomijih gradova u Hrvatskoj«, izjavio je Kajin pozivajući DORH, PNUSKOK, pravosuđe da pokažu o kojem se kapitalu radi.

U Istri, tvrdi, ima puno »šporkog kapitala«, u Buzetu realativno malo, i zato takvim kapitalom »ne treba zatrovati i taj prostor«.

Spomenute institucije, ali i zastupnike, Kajin je pozvao da »urazume gradsku vlast Buzeta« koja, kaže, gura u centar mjesta najveću kompostanu tog tipa u Hrvatskoj.

Kompostana bi, upozorava, trebala biti 50 metara od prvih kuća, 500 metara od škole, vrtića, bolnice...»jednom riječju, radi se o zločinu prema tom prostoru«.

Zastupnik podržava zahtjeve sugrađana da se o kompostani izjasne ne savjetodavnom referendumu. »Velika većina Buzećana traži savjetodavni referendum, ako mogu Labinjani, onda bi i nama trebalo omgućiti isto«, naglašava.

Kajin precizira i čemu se točno Buzećani protive.

»Ono protiv čega jesmo je prije svega šporka industrija, ali još više kontaminirani kapital, bojimo se da ništa neće uložiti, nego samo preprodati pravo građenja, pojedinci koji imaju ili koji su ugasili na desetine off shore tvrtki diljem svijeta«, kaže.

Spominje i konkretna imena, »Kroto, Stipančić, pa čak i neki Dragan Vasiljević«.

»Je li to kapetan Dragan, koji bi trebao biti izručen Hrvatskoj, u ovom trenutku, ne znam«, izjavio je Kajin koji navodi da su Stipančićeve poslovne aktivnosti vezane za Ameriku, Ukrajinu, Republiku srpsku (BiH). »Znači ta ekipa iz Buzeta se spominje čak oko Milorada Dodika (predsjednika Republike srpske), koji je povlaštene inozemne kredite dijelio off shore tvrtkama«, rekao je zastupnik.

Obrušio se i na novi slogan Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Hrvatska puna života, odnosno Full of life u narodu već prozvana »Full of shit«. »Radi se o bezobraznom plagijatu, kopiji koju su u HTZ-u ukrali nekim drugima, povrijedili sva načela autorskog prava«, ustvrdio je Kajin.

Posebno ga smeta što nitko ne snosi odgovornost za to.

Prije 15 godina Tuđman je ekspresno smijenio ondašnjeg ministra turizma jer je na natječaju prošao slogan s njim povezane osobe, s tom razlikom da je HTZ ovaj slogan platila 2, 8 milijuna kuna, a onaj je koštao 12 tisuća kuna, podsjetio je zastupnik.

Sva sreća da je ljestvica spuštena na zemlju pa je ni ministar turizma Lorencin, ni predsjednik HTZ Ivošević ne moraju preskakati, zaključio je Kajin primjetivši da bi u nekim drugim okolnostima vjerojatno sami podnijeli ostavku.

Predsjednik Sabora Josip Leko upozorio je da svaki zastupnik, ali i predsjednik snose političku odgovornost za izgovorenu riječ, »a neki imaju iskustvo da snose i odgovornost za nastalu štetu«.

To bi trebalo imati u vidu kad se iznose osobni pogledi na stvari u Hrvatskoj, rekao je Leko. »Na saborskoj se govornici trebaju čuti različita stajališta, ali zadaća svih nas je graditi sustave«, poručio je Leko.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka