Kreću vrućine

KREĆE PAKLENI TJEDAN Temperature će ići i preko 40 stupnjeva, evo gdje će biti najgore

P. N.

Ono što je u ovom trenutku najgore je što se osvježenje ne nazire niti na dugoročnim prognozama. Temperature će se malo sniziti tek sredinom idućeg tjedna - i to na 30 do 35 stupnjeva - no padalina, osim povremenih pljuskova, nema na vidiku



S dugo najavljivanim prodorom suhog afričkog zraka, na području Hrvatske od danas započinje vjerojatno najgori i najopasniji toplinski val ovog ljeta. 


Iako će vrućina zahvatiti cijelu zemlju, najkritičnije će biti na području Karlovca, Knina i u Slavoniji.


Na karlovačkom području temperature već sutra idu do 37 stupnjeva Celzijusa, a potom do kraja tjedno svakodnevno – 39 ili 40 stupnjeva. Prema nekim prognostičarskim modelima, moguće je da dosegne i stupanj do dva više.





U Kninu će se živa danas penjati na 35 stupnjeva Celzijusa, sutra do 38, dok se do kraja tjedna također očekuje na 40 stupnjeva. Nimalo ugodno neće biti ni sudionicima državne proslave Dana domovinske zahvalnosti koji će se 5. kolovoza također “pržiti” na 40 stupnjeva.


U Slavoniji će temperatura također ići do 39 ili 40 stupnjeva.


Ono što je u ovom trenutku najgore je što se osvježenje ne nazire niti na dugoročnim prognozama. Temperature će se malo sniziti tek sredinom idućeg tjedna – i to na 30 do 35 stupnjeva – no padalina, osim povremenih pljuskova, nema na vidiku.


Šire riječko područje također će zahvatiti val vrućine, ali s ipak nižim temperaturama nego u ostatku zemlje. U Rijeci bi danas trebalo biti do 32 stupnja, sutra 33, dok se vrhunac vala očekuje u petak i subotu s temperaturama od 34 do 36 stupnjeva.



Za vrijeme velikih vrućina potrebno je izbjegavati izlazak iz kuća u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati, kao i koliko je moguće izbjegavati naporan fizički rad. Liječnici savjetuju ispijanje dovoljno tekućine, uz izbjegavanje alkohola i kofeina. Potrebno je unositi i više soli.


Nosite što lakšu odjeću, a koliko je moguće rashladite i temperature u svojim domovima.