Mutan slučaj

KRAJ DEFENZIVE Brkić optužio Plenkovića da se boji tražiti prava za Hrvate u BiH

Dražen Ciglenečki

Foto: Darko JELINEK

Foto: Darko JELINEK

Brkić se, dakle, zalaže da zastupnici HDZ-a, cijeli parlament, ignoriraju stavove Plenkovićeve Vlade i izglasaju deklaraciju kako ju je napisao Ljubić. Više je puta ponovio da ne zna zašto se netko boji govoriti istinu o teškom položaju Hrvata u BiH, "koji prema Hrvatskoj osjećaju isključivo bezuvjetnu ljubav, a ništa ne traže"



Već tjednima iz vodstva HDZ-a stižu neslužbene informacije da se predsjednik stranke Andrej Plenković navodno odlučio “do Božića” obračunati sa svojim zamjenikom Milijanom Brkićem, za što bi povod bila afera krivotvoreni sms-ovi. Ipak, i Plenković i drugi čelnici HDZ-a u više su navrata rekli da bi se od Brkića političku odgovornost moglo eventualno tražiti tek nakon što pravosudna tijela daju svoj pravorijek o ovom vrlo mutnom slučaju.


S druge strane, Brkić se povukao iz javnosti, ništa ne govori i činilo se da ga je afera, za koju je Plenković ustvrdio da djeluje “sve gore i sve lošije”, natjerala u političku defenzivu. No, danas se Brkić aktivirao, ogorčen što je, nakon usaglašavanja s Vladom, bitno ublažen tekst prijedloga saborske deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH. Brkić je na sjednici Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske išao dotle da je rekao da je bolje da Sabor ne usvaja nikakav dokument nego ovaj koji je faktično redigirao Plenković.


Sve Brkićeve primjedbe podržao je njegov stranački kolega Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku. Autor originalne verzije deklaracije, HDZ-ovac Božo Ljubić, predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, zamislio ju je kao politički snažnu poruku nakon što je Željko Komšić još jednom postao predstavnik hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH, iako su ga zapravo većinom izabrali Bošnjaci. Ali, na jučerašnjoj sjednici  Odbora postalo je jasno da su Banski dvori posljednjih dana značajno intervenirali u Ljubićev tekst. Brkić je zato tražio da se u deklaraciju vrate neki izbačeni dijelovi. 




– Mi smo zakonodavno tijelo, svi ostali mogu samo dati mišljenje na našu deklaraciju. Našu deklaraciju ne donosi ni Vlada ni Ministarstvo vanjskih poslova.  Ovakvu deklaraciju, bez strasti i emocija, bez ičega, bolje da se ni ne donosi, upozorio je zamjenik predsjednika HDZ-a. Brkić se, dakle, zalaže da zastupnici HDZ-a, cijeli parlament, ignoriraju stavove Plenkovićeve Vlade i izglasaju deklaraciju kako ju je napisao Ljubić. Više je puta ponovio da ne zna zašto se netko boji govoriti istinu o teškom položaju Hrvata u BiH, “koji prema Hrvatskoj osjećaju isključivo bezuvjetnu ljubav, a ništa ne traže”.


– U deklaraciju treba vratiti dio u kojem se naglašava da je Komšić treći put izabran u Predsjedništvo BiH bez hrvatskog legitimiteta. Treba vratiti da Hrvatska mora dati potporu Hrvatima u BiH u njihovom zahtjevu da imaju pravo birati jezik i program za školsku djeca. Zašto je izbačeno da Hrvatima moramo pružiti potporu njihovom ustavnom pravu na javni RTV servis na nacionalnom jeziku? Zašto se bojimo naglasiti ulogu i značaj HVO-a u obrani i BiH i Hrvatske? Znamo da bez HVO-a ne bi bilo jedinstvene BiH ni Hrvatske u sadašnjim granicama.


Zašto se libimo govoriti o ulozi HVO-a u obrani od srbočetničkog agresora, redao je Brkić što se mora vratiti u saborsku deklaraciju i pritom postavljao pitanja zašto je uklonjeno.Inzistirao je da u deklaraciji bude i inicijativa da se promjene izborna pravila za hrvatske državljane izvan Hrvatske, kako oni ne bi ubuduće glasovali samo u diplomatsko-konzularnim sjedištima, “čekajući u redu šest sati i prolazeći kroz festival diskriminacije”. Odbor je vladinu deklaraciju ipak prihvatio većinom glasova, a Brkić je otišao prije izjašnjavanja jer je morao predsjedati sjednicom Sabora. Ta ga je obveze spriječila i da ode na večerašnju sjednicu Predsjedništva HDZ-a.