Nova ideja

KLASNA BORBA U SDP-u Saborski zastupnici trebali bi dati 40 posto plaće za podmirenje duga?

Tihana Tomičić

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

'Očekivalo se da Bernardić napadne nas zastupnike, koji smo mu ionako trn u oku. Nakon ovoga mogu samo prestati plaćati članarinu, a ne ništa donirati', rekao nam je jedan od čelnika kluba zastupnika SDP-a



Nakon što je u SDP-u pokrenuta velika akcija uplaćivanja donacija stranci kojoj prijeti blokada računa zbog duga za kampanju Milana Bandića u visini od skoro 10 milijuna kuna, pri čemu su neki donirali i po 4.000 kuna pojedinačno, sada se pojavila nova inicijativa: Tihomir Jaić iz Bjelovara predlaže da se stranačke dužnosnike “oporezuje” velikim postocima njihovih plaća u korist stranke, pri čemu se od saborskih zastupnika očekuje da doniraju i do 40 posto posto plaće.


“Temeljem financijskih poteškoća sa kojima je SDP suočen proteklih dana predlažem da se na sljedeću sjednicu Glavnog odbora predloži usvajanje sljedećeg zaključka: pozivaju se svi članovi SDP Hrvatske koji obnašaju funkcije da pomognu uplatom donacije da se prebrodi ova teška situacija. Na sljedeći način: prvo, svi članovi SDP Hrvatske koji primaju jednokratne naknade (Nadzorni odbori, Upravna vijeća, Općinska i gradska vijeća, Skupštine i sl) da uplate jednu prosječnu mjesečnu naknadu kao donaciju.


Drugo, članovi koji ostvaraju prihode temeljem mandata SDP-a kao zaposlenici (župani, gradonačelnici, načelnici, zamjenici) da uplate 30 posto mjesečne plaće kao donaciju (može u 2 ili 3 mjesečne rate), i treće da saborski zastupnici koji primaju plaću i naknade iz mandata SDP uplate 40 posto mjesečne plaće kao donaciju (može u 2 ili 3 mjesečne rate).




Ali, zaposlenici SDP-ovih službi koji primaju mjesečne naknade ili plaće u iznosu do 7.000,00 kuna neto ne pozivaju se da doniraju, predložio je Jaić.


Naravno da je ova “klasna borba” unutar SDP-a ogorčila zastupnike.


– Očekivalo se da Bernardić napadne nas zastupnike, koji smo mu ionako trn u oku. Nakon ovoga mogu samo prestati plaćati članarinu, a ne ništa donirati, rekao nam je jedan od čelnika kluba zastupnika SDP-a, dodajući da je dug koji prijeti ovrhom nastao u SDP-u Zagreba, pa nema razloga da ga plaćaju svi članovi stranke, a osim toga ta se situacija mogla riješiti na stotinu načina tijekom osam godina, a stranka je propustila reagirati. “Zastupnici su trenutno u SDP-u proskribirani kao viša kasta, pa nas se mora kazniti za tuđe greške? To ne dolazi u obzir”, rekao nam je zastupnik SDP-a.


Prema pisanju Jutarnjeg lista navodno protiv SDP-a postoji još jedna tužba koja se odnosi na dugove iz kampanje drugog kruga lokalnih izbora 2009., i čija glavnica iznosi milijun i pol kuna.


Danas bi se na ovu temu trebalo sastati Predsjedništvo SDP-a.