Afera na savjetovanju ekonomista

Jurčić najavio Milanovića iako se još prije mjesec dana ispričao da neće doći u Opatiju

Tihana Tomičić

U središnjici SDP-a postupak predsjednika Hrvatskog drušva ekonomista ocjenjuju kao "namjerno politiziranje"



OPATIJA Početak tradicionalnog godišnjeg  savjetovanja ekonomista u Opatiji, koji organizira Hrvatsko društvo ekonomista, obilježila je mala afera: na skup su, kako su i najavljeni, stigli predsjednik Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor, brojni oporbeni ekonomisti poput Mate Crkvenca, Branka Grčića…, ali, iako je u programu službeno bio najavljen, nije stigao predsjednik SDP-a Zoran Milanović. 


U ime organizatora Ljubo Jurčić najavio je, naime, Milanovića kao jednog od govornika, uz predsjednika Josipovića i premijerku Kosor, a onda je primjećeno da lidera oporbe nema u Grand hotelu Adriatic u Opatiji. 


Kako doznajemo u središnjici SDP-a njihov čelnik još se prije mjesec dana ispričao da neće moći doći na skup pa ovaj postupak organizatora ocjenjuju kao “namjerno politiziranje”. Predsjednik SDP-a danas je inače na predizbornim skupovima Kukuriku koalicije u Zaboku i Krapini. 




Nedolazak Milanovića komentirala je premijerka Jadranka Kosor:


– Milanović je htio izbjeći sučeljavanje, a očito da ne želi otkriti niti planove Kukukirku koalicije, mada svi znamo da je plan dovesti MMF, smanjiti plaće i mirovine i sve ostalo. Inače se kampanja Zorana Milanovića svodi na to da on što manje govori, a to je i u skladu s onim što je nedavno sam rekao – da o ekonomiji gotovo ništa ne zna, niti ga zanima.


Kosor je rekla i kako očekuje da u RTL-ovom sučeljavanju nasuprot njoj budu sva četiri predsjednika stranaka Kukuriku saveza.


Organizator skupa Ljubo Jurčić izjavio je, pak, da je on poziv predsjedniku SDP-a poslao davno, ali da nikad nije stigao negativan odgovor Milanovića.


– Mi uvijek zovemo one koji su na vlasti, kao i one koji imaju velike šanse doći na vlast, pa je tako bio i Sanader, i Račan, na našem skupu, rekao je Jurčić. 


Savjetovanje u Opatiji  posvećeno je ekonomskoj politici i makroekonomskim temama a održava se  pod nazivom “Ekonomska politika Hrvatske u 2012. godini”.