Bivši savjetnik predsjednika Republike

Jović: EU se mora što prije prošiti na cijelu regiju

Tihomir Ponoš

Bivši predsjednikov savjetnik tvrdi da postoje i drugi snažni akteri u regiji poput Rusije, Kine, Turske i SAD-a, a slučaj Ukrajine i ukrajinska kriza pokazuju da se EU ne može širiti gdje hoće



ZAGREB – Plan britanskog i njemačkog ministra vanjskih poslova Phillipa Hammonda i Frank-Walter Steinmeiera kojim žele ubrzati refome u Bosni i Hercegovini i time joj otvoriti europsku perspektivu dominiralo je okruglim stolom »Europske inicijative za regiju: novi pristup« održanom u petak u organizaciji Instituta za razvoj i međunarodne odnose i Zaklade Friedrich Ebert. Željko Kuprešak, pomoćnik ministrice vanjskih poslove zadužen za regionalnu suradnju, ustvrdio je da je cilj tog plana pomoći BiH da dosegne razinu potrebnu za početak pregovora. Tim planom razbijene su iluzije o spuštanju kriterija za početak pregovora. Kuprešak je ocijenio da je stanje u regiji danas bolje nego prije godinu dana. Plan Hammond-Steinmeier jedan je od razloga za poboljšanje stanja, drugi je uspostavljena komunikacija između Srbije i Kosova koje prije godinu dana nije iblo, a problem bez pomaka je status Makedonije.


Florian Bieber sa Sveučilišta u Grazu i stručnjak za europski jugoistok mnogo je manji optimist od Kuprešaka. On u planu Hammond-Steinmeier ne vidi novu strategiju, a dosadašnja nije dala rezultata. Za njega je danas veći problem to što pet država Europske unije nije priznalo Kosovo nego odnosi Kosova i Srbije. Posljedica dugogodišnjeg čekanja na putu prema euroatlantskim integracijama u Makedoniji su jačanje autoritarnosti vlade i međuetničkih tenzija, a za cijelu zapadnobalkansku regiju postoji opasnost od pogoršanja dosegnute razine demokracije. Predsjednik Upravnog vijeća IRMO-a Dejan Jović založio se za proširenje EU u regiji što prije jer kasnije to možda više neće biti moguće. Jović je naveo da postoje i drugi snažni akteru u regiji poput Rusije, Kine, Turske i SAD-a, a slučaj Ukrajine i ukrajinska kriza pokazuju da se EU ne može širiti gdje hoće.