Usporedba prošlog i aktualnog saziva Sabora

Jovanović: Karamarko u 380 dana došao svega 39 puta, takav bi nas vodio?

Tihana Tomičić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko od 17 sjednica Sabora, koje su trajale 381 dan, bio je nazočan samo 39 puta, 220 puta se ispričao, a za 122 dana nedolaska nije dao nikakav razlog.  Pritom je Karamarko govorio samo pet puta, i to  dovoljno govori u kojoj mjeri oporba sada kvalitetno pridonosi radu Sabora. Kad smo mi bili u oporbi, imali smo mnogo kvalitetnih prijedloga i interpelacija



RIJEKA – Šef HDZ-a Tomislav Karamarko od 17 sjednica Sabora, koje su trajale 381 dan, bio je nazočan samo 39 puta, 220 puta se ispričao, a za 122 dana nedolaska nije dao nikakav razlog.  Pritom je Karamarko govorio samo pet puta, i to  dovoljno govori u kojoj mjeri oporba sada kvalitetno pridonosi radu Sabora. Kad smo mi bili u oporbi, imali smo mnogo kvalitetnih prijedloga i interpelacija te da je predsjednik SDP-a Zoran Milanović, kao tadašnji čelnik oporbe, aktivno sudjelovao u radu Sabora, a danas od toga nema ništa. To je HDZ, izjavio je saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović u Rijeci.


Poručio je da Kukuriku koalicija nudi rad, red i rast, a HDZ nudi nered i kaos, te odgovarajući na pitanje novinara izrazio uvjerenje da će SDP-ova lista s partnerima ponovno biti najbolja u 8. jedinici, neovisno što će se ovdje vjerojatno kandidirati i Slavko Linić.


– HDZ-ovi zastupnici su u svojoj nemoći i nesposobnosti u radu ovog saborskog mandata falsificirali povijest, izvrtali činjenice, a o sposobnosti plagiranja ne treba posebno govoriti, jer imaju akademika za plagiranje Milijana Brkića. To je čovjek koji je plagirao rad kako bi konkurirao za mjesto zamjenika ravnatelja policije, i umjesto da nas štiti od lopova, kriminalaca, utajivača poreza i plagijatora, i sam je plagijator.  Tko može njemu i sličnima vjerovati, upitao se Jovanović. 




SDP-ovi zastupnici glavnom porukom za ove izbore smatraju podatak da je u lipnju ove godine bilo 260.000 nezaposlenih, što je 45.000 manje nego u lipnju lani. Zato su Hrvatskoj potrebne još četiri godine takve socijaldemokratske vlasti, a kako bi Hrvatska bila još bolja, potrebna je socijaldemokratska vlast koja će osigurati da je »nikakvi crtači kukastih križeva, nikakvi zazivači Kevinih jama, nikavi plagijatori ni utajivači poreza, bez obzira na to koliko novca imali za jamčevine, ne mogu izbaciti iz uspravnog hoda«, rekao je Jovanović.


Peđa Grbin upozorava da HDZ nije u Saboru bio niti kad se glasalo o obuzdavanju švicarkog franka, niti kad su se prije nekoliko dana birali ustavni suci, i to je najgora moguća opstrukcija, rekao je. Ističe da je SDP u ovom mandatu donio izmjene zakona o izborima, o referendumu, potom reformu pravosuđa, a uveo je i žensku kvotu na izborima te će liste onih stranaka koje ne budu imale 40 posto podzastupljenog spola biti poništene na izborima.


Ada Damjanac uvjerena je da u ovim ekonomskim okolnostima nijedna vlada ne bi mogla učiniti više od Milanovićeve, a Istra je u četiri godine dobila skoro 2 milijarde kuna iz državnog proračuna, i to bez pulske bolnice i Kaštjuna koji se financiraju drugim izvorima. SDP-ovci međutim nisu znali reći koliko je u ove četiri godine dobila Rijeka i PGŽ.


Tanja Vrbat za jesen najavljuje paket zakona kojim će se ojačati proračuni goranskih i istarskih općina nakon ukidanja brdsko-planinskog zakona, a Romana Jerković podsjeća da je KBC danas po poslovanju najuspješnija bolnica, a i to je jedan od rezultata Vladine politike. Također, Sveučilište u Rijeci dobilo je 24 milijuna eura europskog novca za gradnju smještaja za studente, pa je i to dio ulaganja u ovaj kraj, kazala je Romana Jerković.