SDP-ov zastupnik u razgovoru za Pogled Novog lista

Jovanović: Da se ne prezivam Jovanović manje bih nervirao Kosor

Tihana Tomičić

Mogu Jadranka Kosor i Vladimir Šeks meni skinuti imunitet, ali građani će njih skinuti s vlasti. Upravo se toga i Kosor i Šeks najviše boje, jer moć kvari ljude, ali još više ih kvari strah od gubitka moći



Riječki SDP-ov zastupnik Željko Jovanović ušao je u povijest; HDZ je protiv njega podnio tužbu za klevetu zbog ocjena o zločinačkoj organizaciji, za što novi Kazneni zakon predviđa čak i zatvorsku kaznu, a jučer u Saboru vladajući nisu uspjeli zadržati kvorum da bi glasali o skidanju saborskog imuniteta Jovanoviću, te zasad nisu stvoreni uvjeti da se on doista i nađe pred sudom. Cijeli sustav vladajuće HDZ-ove većine zbog ovog slučaja je na kušnji, Vladimir Šeks čak se ispričao zbog ponašanja na sjednici Mandatno-imunitetskog povjerenstva, a mi smo Željka Jovanovića pitali što očekuje, dokle će HDZ ići u obrani svoje časti.


– Prije svega, nakon jučerašnjeg dana, jasno je da Vlada više nema parlamentarnu većinu. Šeks je inače bio u pravu, broj ruku je bio solidan, ali nedovoljan! Znači, ocjena mu je neprolazna i jedina smislena odluka za koju će biti kvoruma je – raspuštanje Sabora. Što se tiče isprike, konačno je i HDZ priznao da je prešao granicu politički korektnog govora i parlamentarnog ponašanja. Sumnjam, međutim, da je ta poluisprika iskrena. Šeksov desant na MIP i političko silovanje oporbenih zastupnika pokazalo je da je on izgubio kompas, a isprika je tek slabi pokušaj saniranja štete. Pitam se da li bi se ispričao da su skupili kvorum.


Vaš slučaj je presedan. Što HDZ želi postići tužbom, koja je njihova namjera: začepiti vam usta, ili i nešto gore? Što predviđa Kazneni zakon?




– Jasno je: žele me spriječiti da govorim istinu. Ali, nebitan sam ja u cijeloj ovoj priči, jer vraćanjem verbalnog delikta Vladimir Šeks po nalogu Jadranke Kosor ruši temeljni postulat parlamentarne demokracije – slobodu govora i mišljenja. Dakle, osim mene odgovarati možete i vi jer ste baš vi u Novom listu 2010. prvi prenijeli moju izjavu o vrhu HDZ-a kao kriminalnoj organizaciji.


Bojite li se što vam HDZ može učiniti, dokle ići?


– Ni najmanje. Mirno spavam u svom stanu kupljenom i otplaćenom kreditom. Dapače, ako dođe do tog sudskog postupka, što bi predstavljalo sumrak demokracije, ali i crveno svjetlo za Europsku komisiju, smatram da bih dobio sjajnu priliku da na sudu potkrijepim svoje tvrdnje o vrhu HDZ-a kao kriminalnoj organizaciji koja je osmislila, organizirala i provela kriminalni pothvat pljačke državnog proračuna, te reketarenja državnih i privatnih tvrtki, čime su uništavana radna mjesta, plaće i mirovine građana Hrvatske među kojima su i brojni pošteni članovi HDZ-a. Uvijek sam isticao razliku vrha HDZ-a i članstva HDZ-a. Na sud bih zvao Jadranku Kosor, ali i Ivu Sanadera, svih – preko Polančeca, Kalmete, Barišića, Milinovića, Jarnjaka, Bačića, Biance Matković, Branke Pavošević, Ratka Mačeka, Olivera Grbića do Tomislava Karamarka i da dalje ne nabrajam, jer je lista poduža. Meni se svakodnevno javljaju i brojni HDZ-ovci koji tvrde da mogu potkrijepiti moje tvrdnje o karakteru vrha njihove stranke.


HDZ vas optužuje za govor mržnje, to nije bezazlena inkriminacija?


– I pravobranitelj Jurica Malčić jasno je rekao da u mojim izjavama nema govora mržnje, ali da vrijeđanja na rasnoj, etničkoj, vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, što je definicija govora mržnje, ima jako puno na predizbornim skupovima HDZ-a kojima nazoči i Jadranka Kosor. Sjetimo se Đakićeva istupa u Bjelovaru, ali i pojedinih istupa same predsjednice HDZ-a.


Najviše Vam se zamjera da ste svojim izjavama oklevetali 200.000 članova HDZ-a?


– I to je laž. Prvi put sam u tom smislu govorio upravo s vama u rujnu 2010. u intervjuu Novom listu, kad sam najavio i svoje pitanje za aktualno prijepodne gdje sam zbog pritisaka Jadranke Kosor na Damira Polančeca, koji je tada optužen da je vođa zločinačke grupe u slučaju Podravka jasno rekao je da je onda i vrh HDZ u političkom smislu odgovornosti kriminalna organizacija. A onda sam se, kad su brojni dokazi o raznim Fimi-medijama i crnim fondovima isplivali na naslovnice u medijima, ispravio i rekao da sam bio preblag, jer vrh HDZ-a nije dakle samo u političkom smislu, što procjenjuju građani na izborima, nego i u doslovnom smislu prava kriminalna organizacija. To naravno mora dokazati DORH i sud i tu se ne uplićem, ali u smislu političke odgovornosti, jedino pravo suđenje bit će parlamentarni izbori.


To zvuči kao reteriranje. Sada govorite samo o političkoj, a ne i kaznenoj odgovornosti?


– Ne, ne, ne, odmah sam rekao da ne govorim ni kao tužitelj, ni sudac ni policajac, nego otpočetka kao političar. Ali, kad se tri i više osoba udruži u grupu koja ima za cilj ostvarivanje imovinske protupravne koristi onda oni čine što – dobrotvorno društvo ljubitelja ptica pjevica ili kriminalnu grupu? Neka Jadranka Kosor izbroji koliko je trojki iz njenog okruženja završilo u Remetincu.


Spominjali ste i veleizdajnički karakter vrha HDZ-a. Zašto?


– Da, zbog štetnih odluka o Ini, kojima je vrh HDZ-a ugrozio nacionalne interese u korist druge države. Kako da nazovem taj čin? Da li se tako čuva Hrvatska?   Da ste bili na sjednici MIP-a i da su vas gađali papirima, kako biste nakon svega reagirali? Jesu li živci već istanjeni?

– Ja bih od papira kojima je Tomislav Čuljak gađao mog prijatelja Bauka napravio aviončiće i vratio mu ih natrag, jer ne volim nered na stolu.


Kakav odnos imate s Jadrankom Kosor?


– Inspirativan, kad god je vidim i čujem dobijem inspiraciju da ugasim radio, televiziju i napišem govor za sjednicu Sabora.


Jeste li kada razgovarali s njom?


– U više navrata smo vodili vrlo plodne dijaloge na aktualnim prijepodnevima pri čemu mi nikada nije odgovorila ni na jedno pitanje, ali je po uzoru na Šeksa prijetila.


Pitam vas jer je ona jasno ustvrdila da ste vi SDP-ovac koji je najviše nervira?


– To nije moj problem, ali mi je nagrada i priznanje. I ova tužba je samo potvrda njene prijetnje s aktualnog prijepodneva, ali i dokaz beznađa HDZ-ovih stratega koji nemaju nijedan suvisli način kojim bi se afirmativno suprotstavili SDP-ovom predizbornom programu, pa su nakon kvazi kaznenih prijava koje je »novoopečeni« HDZ-ovac Karamarko podnio protiv Picule, Mršića i Obersnela, sada odlučili progonom prijetiti i saborskim zastupnicima i novinarima koji misle svojom glavom. Dakle, još jednom naglašavam – mogu Kosor i Šeks meni skinuti imunitet, ali građani će njih skinuti sa vlasti, a upravo toga se i Kosor i Šeks najviše boje. Moć kvari ljude, ali još više ih kvari strah od gubitka moći.


Kako vam se čini novi slogan Jadranke Kosor »J.K. is ok«?



HDZ poručuje da bojkot Sabora znači blokadu sustava i da će plaće i mirovine kasniti zbog oporbe?


– Hebrangova poruka je podcjenjivanje građana i još jedan dokaz da Hebrang rijetko govori istinu, jer ako HDZ ima većinu može donijeti svaku odluku. A ako više nema većinu, naravno da Sabor treba raspustiti, i nova većina Zorana Milanovića donijet će sve potrebne odluke za bolju i sretniju Hrvatsku u 2012. SDP će se odazvati Predsjedništvu Sabora samo ako će se do kraja ove sjednice razgovarati o zakonima koji su uistinu važni, a ne onima koji su predizborni trik.



– Za prvu pratilju na natjecanju za miss Pakraca slogan je odličan i znači da će na predstojećim parlamentarnim izborima proći poput svojedobno na izboru za lokalnu miss. Druga pratilja. Poput misice koja je rekla »It’s ok« i otišla u povijest.   Kako biste cijelu tu tvrdnju o zločinačkoj organizaciji dokazivali na sudu ako znamo da nema još niti jedne jedine pravomoćne presude koja bi dokazala da vrh HDZ-a doista jest ujedinjen u udruženom pothvatu pljačkanja državnog proračuna?

– Pa gledajte, ako na moje zastupničko pitanje o ugovorima koje je Vlada HDZ-a potpisala s tvrtkama Soboli i Massol koje su se povezivale i povezuju s Karamarkom ili Mačekom, Jadranka Kosor odgovori da mi neće dati te podatke, onda je jasno da je pravda još uvijek jako spora. Ali uvjeren sam da će vrijeme potvrditi koliko sam bio u pravu o karakteru vrha i vlade HDZ-a. Pa makar vrtove u kojima se kriju crnofondovski dokazi i dalje prekapali USKOK-ovi istražitelji, jer Karamarkovi policajci imaju važnijeg posla sa lažnim kaznenim prijavama koje sami pišu uz pomoć Olivera Grbića.


Kako ocjenjujete izjavu Josipa Đakića? Ako se u HDZ-u tolerira njegovo brojanje krvnih zrnaca, kakva je onda stranka HDZ – šovinistička ili nešto gore?


– To je stranka opasnih namjera, kako je davno rekao naš Ivica Račan. Hoćete da vam pokažem koliko sam prijetećih pisama dobio zbog svojih istupa, sa samo jednom porukom koja je uvijek usmjerena na moje prezime? Izgleda da bi i Jadranka Kosor lakše podnijela da o kriminalnom karakteru njene vlasti govori netko drugi tko se ne zove Jovanović. Ali ne opterećujem se time.


Jeste li svjesni da je 220.000 članova HDZ-a vrlo uvrijeđeno ovakvim vašim ocjenama?


– Vjerujem da su mnogi od njih jako uvrijeđeni i ponašanjem Jadranke Kosor i vrha HDZ-a zbog štete koja je nanesena Hrvatskoj, zbog čega se svi oni u HDZ-u koji imaju obraza – crvene. Dakle, nije problem crvene Hrvatske politika koja će kako kaže Kosor krenuti iz Rijeke, nego je problem, kako kaže kolega Bauk, crveni minus na računima i crvenilo srama na obrazima građana ove zemlje. Zato pozivam sve poštene HDZ-ovce da glasaju za Kukuriku koaliciju – tako će spasiti i Hrvatsku, pa i svoj HDZ.


Zašto će SDP sada podržati rad državnog odvjetnika Mladena Bajića, a nikad dosad ga niste podržali, barem ne zadnje dvije godine?


– Bajić je u protekloj godini svoj posao radio daleko kvalitetnije nego u godinama prije toga i uspješno se odupirao pismima koje mu je pisala Jadranka Kosor. Ranije je vjerojatno više razmišljao o čuvanju vlastite pozicije, a sada mu i zakonski uvjeti daju moćniji alat za istrage. Da mu u tome ne odmaže Karamarko, bio bi još uspješniji. Podsjećam da su se neke istrage morale dati riječkom policijskom USKOK-u budući je u Zagrebu nekoliko istraga u više navrata bilo usporeno ili zakočena zbog curenja povjerljivih podataka. Karamarko i Grbić nisu ništa učinili u procesu profesionalizacije policije, a sve suprotno od depolitizacije. Inače, najveća pljačka hrvatske države dogodila se u vrijeme dok je tajne službe vodio Karamarko, pa je i Linićev atribut »špijunčina« preveliko laskanje za najnoviju akviziciju HDZ-a, koji se srami antifašizma, a svoj politički uspon gradi na prekapanju jama iz drugog svjetskog rata umjesto da prekapa vrtove u kojima se kriju dokazi da je vrh HDZ-a kriminalna organizacija.


Oprostite, ali zašto minorizirate da je Jadranka Kosor otvorila vrata i prozore, i napravila propuh u borbi protiv korupcije?


– Od tog propuha mogla bi se prehladiti.   Treba li zabraniti HDZ ako se pokaže da su kampanje bile financirane nelegalnim novcem i da su izbori praktički dobiveni na ilegalan način?

– Ne, to nitko nikada nije tvrdio, za razliku od Šeksa koji je prijeteći malim prstom upravo to rekao za saborskom govornicom – da SDP treba zabraniti. No, već sada postoji osnovana sumnja i za kaznenu odgovornost HDZ-a kao pravne osobe, pa će u slučaju pravomoćne osuđujuće presude za odgovorne osobe unutar HDZ-a, HDZ i biti dužan platiti milijunsku kaznu, ali i nadoknaditi svu štetu koja se može mjeriti u milijardama.


Ali svaki se slučaj vodi pojedinačno, pa tko kaže da Sanaderova krivica za neki slučaj znači i odgovornost cijele stranke?


– Sanader je bio predsjednik stranke, Kosor njegova prva zamjenica, uz njih za stolom sjede i Polančec, Jarnjak, Milinović, Šeks, Barišić, a sve odluke donose se jednoglasno, mnoge od njih potpisuje Jadranka Kosor. Zar je potrebno nešto dodati tome?


Kako će SDP financirati svoju kampanju?


– Transparentno i u skladu sa zakonom, kao i dosad. Bez tajnih računa, bez crnih vreća i torbi, bez lažnih potpisa na završne račune u stilu Jadranke Kosor koja je praktički krivotvorila završno izvješće za svoju predsjedničku kampanju 2005. i parlamentarnu kampanju 2007.


Tko je odgovoran da slučaj Tržnice stoji u ladici DORH-a već mjesecima? Da li SDP-u odgovara da se to riješi, ili vam odgovara ovaj status quo u kojem si Bajić možda kupuje vrijeme da sutra bude lojalan suradnik premijeru Milanoviću?


– Već 18 mjeseci čekamo da Državno odvjetništvo napokon donese odluku o Tržnicama, jer smo uvjereni da je to još jedan dokaz da je policija koristila takve slučajeve za politički progon neistomišljenika. Siguran sam da optužnice neće biti.   Kako komentirate slučaj Željke Marković? Optužnica je podignuta, ona čak nije bila ni suspendirana, i vaši kritičari jasno kažu da nemate pravo govoriti o HDZ-ovoj korupciji sve dok korupcija stanuje i u riječkoj gradskoj upravi?

– Jasno i glasno sam već rekao da mi se gade svi koji su, koristeći svoje pozicije u upravi ili vlasti, to činili za stjecanje osobne koristi, neovisno da li se radi o upravi koju vodi SDP ili HDZ. Neka porezna uprava počne raditi svoj posao i gdje god postoje priče i sumnje o neskladu imovine i primanja političara, dužnosnika i službenika razjasni o čemu se radi.


Ali optužnica je sad ipak tu.


– O Željki Marković i njenom suprugu riječkim Korzom već godinama kruže mitovi, a koliko je u svemu tome bilo »mitologije« nadam se da ćemo što prije saznati odlukom suda. Pozivam Riječane da prijave svaku sumnju na korupciju u Gradu Rijeci i osobno ću se pobrinuti da te sumnje budu potvrđene ili otklonjene u najkraćem mogućem roku.


Kako će se SDP dalje postaviti u kampanji? Imamo Zorana Milanovića koji kao s oltara poziva da ovi izbori budu izbori za ljudsku vjeru, i s druge strane ovu prljavštinu i glib. Na čemu SDP misli dobiti ove izbore, u smislu komunikacijske strategije?


– SDP misli kampanju nastaviti kako je i počeo – afirmacijom svog programa. Umjesto taši-taši-tanana cupkanja i kopanja po prošlosti od Drugog svjetskog rata do Franje Tuđmana, mi s građanima tražimo društveni ugovor o povjerenju, želimo vratiti vjeru u politiku i povjerenje u političare. Plan 21 je pravo na pošten rad od kojeg će svi imati poštenu plaću i mirovinu za život dostojan 21. stoljeća.   Milanović uopće ne spominje premijerku Kosor, vi je definirate vrhom zločinačke organizacije. Kakva je to strategija?

– Milanović nema potrebe spominjati nekog tko nije izrekao nijedan suvisli prijedlog u proteklih mjesec dana, a uz sve to boji se suočiti s njim u izbornoj jedinici u kojoj živi i djeluje. To znači da ne samo da je Kosor nesposobna i neodgovorna, loša kopija svog prethodnika, nego i kukavica. Zašto bi onda Milanović gubio vrijeme na osobu koja samo produbljuje agoniju Hrvatske?


Koliko SDP-ovaca podržava ovaj vaš diskurs, koji odudara od koncepta Zorana Milanovića? Što ste onda vi, njegov gromobran?


– U SDP-u se slobodno misli, otvoreno govori, to je naše bogatstvo, jer i birači su različiti, a SDP ima širinu koja okuplja većinu. Zoranu ne treba gromobran, jer ima jasan i prepoznatljiv stil utemeljen na čvrstim argumentima.


Vaši kritičari kažu da vaši nabrijani nastupi samo dodatno mobiliziraju birače HDZ-a?


– Naravno da mogu postojati i oni koji se ne slažu sa mnom, bilo bi loše da je drukčije, ali svakako u SDP-u postoji suglasje o tome da je HDZ nanio toliku štetu građanima da je vrijeme da ih se pošalje što dalje od vlasti, a sud će odlučiti tko će od njih još završiti i u Remetincu.


Ankete govore doista u prilog Kukuriku koaliciji, ali bojite li se da će HDZ nakon izbora postizbornim manipulacijama steći većinu, kao i prošlog puta, s obzirom da će vjerojatno ući i Bandić i Kerum?


– Vaše pitanje je odlično, a moj odgovor je poziv svim biračima da izađu na izbore u što većem broju i ne dozvole HDZ-u da ponovno manipulira, jer Sander-Kosor vlada je najveća prevara građana Hrvatske u novijoj povijesti, i treba ih – poslati u povijest. S druge strane, jedino Kukuriku koalicija može donijeti promjene: imamo usuglašen program, imamo ljude koji će ga provesti. Jedina smo ozbiljna alternativa.


Koje mjesto za sebe očekujete u budućoj vladi ili Saboru, kao blizak Milanovićev suradnik?


– Ne opterećujem se, ali o kojem god mjestu se bude radilo, dat ću svoj maksimum.