Otvoren novi front

Jovanović: A što ste vi napravili oko studentskog standarda u 10 godina?

Hina

HDZ je optužio ministra Jovanovića da sanira studentske centre preko leđa studenata



ZAGREB Jeftinom političkom demagogijom nazvao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović  napad HDZ-a na pravilnik kojim se mijenja način sufinanciranja i poskupljuje prehrana u studentskim restoranima.


Tajnik HDZ-ovog Odbora za znanost i obrazovanje Tomislav Đonlić kritizirao je, naime, najavu poskupljenja prehrane studenata i  optužio ministarstvo da preko leđa studenata želi pokriti troškove sanacije studentskih centara.


– Do sada je ministarstvo plaćalo subvencije po obroku od 12,30 kuna, dok će prema novom pravilniku, zbog povećanja cijena, morati plaćati 16,70 kuna, što je za oko 30 posto više po obroku, a razliku uvećanu za gotovo 50 posto po obroku plaćati će studenti iz svojih džepova«, ustvrdio je Đonlić na konferenciji za novinare u Splitu. Izračunao je i da će država u 2014. godini zbog toga za subvencije studentske prehrane platiti oko 100 milijuna kuna više.




Ako će za isti obrok studenti plaćati 50 posto više, a više će plaćati i država, s pravom se postavlja pitanje kome i zašto idu ti novci, ustvrdio je Đonlić, koji u tom potezu ministarstva vidi pokušaj sanacije studentskih centara preko leđa studenata.


Iz HDZ-a su osim toga od ministra Jovanovića zatražili sankcije protiv pomoćnice Ružice Beljo Lučić »zbog neosnovane i krajnje drske izjave da su studenti sitni šverceri i preprodavači hrane po menzama«.


– HDZ u nedostatku argumenata opet poseže za jeftinom političkom demagogijom. Imali su priliku unaprijediti studentski standard u proteklih 10 godina, a koliko su u tome uspjeli jasno je vidljivo iz podataka do kojih smo došli analizom studentske prehrane – odgovara Jovanović.


Pravilnik je, kaže, usuglašen s predstavnicima studenata, a osigurat kvalitetniju prehranu i financijsku stabilnost poslovanja studentskih centara. »Najveću korist od pravilnika imat će upravo studenti, koji su dosad plaćali višu cijenu od one propisane novim pravilnikom, ali su novac trošili na deserte, sokove i kave. Odgovorno korištenje javne potpore treba biti usmjereno na subvencioniranje zdrave prehrane, što uključuje i smanjenje subvencije za konzumaciju deserata«, zaključuje ministar.