Situacija u Hrvatskoj sve gora

Josipović zbog stanja u zemlji sazvao hitne konzultacije stranaka

Dražen Ciglenečki

Navodno u Banskim dvorima sada razmatraju ideju da i premijerka učini isto i sve stranke sazove za četvrtak



Konstantan pritisak prosvjednika koji već dva tjedna dvaki drugi dan protestiraju zbog nezadovoljstva Vladom i situacijom u zemlji urodio je plodom – Ured Predsjednika RH odlučio je za kraj tjedna sazvati hitne konzultacije svih stranaka kako bi šef države čuo što se u parlamentu misli o gorućim problemima zemlje: prosvjedima, zahtjevima za raspisivanjem prijevremenih izbora, optimalnom terminu za njihovo održavanje, rastućem euroskepticizmu.


Kako smo doznali od izvora u parlamentarnim strankama koje su već potvrdile dolazak na Pantovčak, tema bi trebala biti i aktualna rasprava o tome hoće li eventualno održavanje euro-referenduma prije parlamentarnih izbora ugroziti izjašnjavanje građana o EU.


Na Pantovčaku su nam potvrdili sazivanje sastanka.




– Stanje u zemlji je evidentno teško s tendencijom usložnjavanja. Imamo ljude na ulicama na prosvjedima, teško gospodarsko stanje,  imamo žestoku raspravu o terminu izbora i terminu referenduma za Europsku uniju, ankete bilježe sve veći pad  povjerenja u Vladu ali i EU. O svemu tome se jednostavno želimo konzultirati sa parlamentarnim strankama jer predsjednik ima po Ustavu odgovornost za funkcioniranje sistema – objasnili su nam u Uredu predsjednika.


Kako su o inicijativi šefa države obavješteni i u HDZ-u, navodno se i u redovima vladajuće stranke te u Banskim dvorima sada razmatra mogućnost da i premijerka sazove sastanak svih parlamentarnih stranaka i to već u četvrtak. Pozivi iz Banskih dvora strankama još nisu stigli a iz oporbenih redova mogu se čuti dileme oko toga treba li opozicija pozitivno odgovoriti na inicijativu Jadranke Kosor.


– Čitav prošli tjedan pozivamo je da dođe u Sabor i da razgovaramo o stanju u državi, a naš predsjednik pozvat će je ponovno i u srijedu na saborskoj sjednici da dođe u parlament. Sad ona saziva nas na sastanak. Vidjet ćemo još kako se postaviti – otkrio nam je visoki izvor iz SDP-a razmišljanja unutar najveće oporbene stranke.