Na tragu HDSSB-a

Još jedna stranačka paravojna postrojba: HČSP osniva Počasni pravaški zdrug

Dražen Ciglenečki

Opći sabor HČSP-a bit će u subotu – Josip Miljak  / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Opći sabor HČSP-a bit će u subotu – Josip Miljak / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

HČSP je koalicijski partner HDZ-a, a Tomislav Karamarko je bio vrlo  kritičan prema  Slavonskoj sokolskoj gardi HDSSB-a, nazivajući ih crnokošuljašima



ZAGREB  Uskoro će, nakon HDSSB-a, još jedna hrvatska stranka osnovati svoju paravojnu postrojbu. U subotu je opći sabor HČSP-a donio odluku kojom ovlašćuje Glavni stan stranke da utemelji Počasni pravaški zdrug, koji će imati najviše 12 pripadnika.


»Počasni pravaški zdrug biti će isključivo protokolarnog tipa, a dužnost će mu biti dostojno obilježavanje počasti zaslužnim sinovima Hrvatske kroz njenu povijest«, navodi se u odluci HČSP-a. S obzirom da je HČSP koalicijski partner HDZ-a, zanimljivo je kakav će stav prema  postrojbi zauzeti Tomislav Karamarko, koji je bio vrlo kritičan prema HDSSB-ovoj Slavonskoj sokolskoj gardi, nazivajući ih crnokošuljašima.


Drugi je zaključak HČSP-ovog sabora da ta stranka više neće izlaziti na izbore bez svojeg imena. Naime, na zadnjim  izborima HČSP-ovac Luka Podrug bio je na listi Domoljubne koalicije, temeljem koalicijskog sporazuma s HDZ-om, ali nigdje nije isticano da je i  Miljkova stranka dio te političke grupacije. Stoga je sada neizvjesno hoće li HDZ  poštovati sporazum u kojem se Milijan Brkić uime stranke obvezao da će omogućiti Podrugu ulazak u Sabor ako on sam na osnovu preferencijskih glasova ne osvoji zastupnički mandat. I Miljak je skeptičan u vezi s tim.




– Što se nas tiče, ova situacija ne izgleda dobro. Poslali smo u Sabor zahtjev da se prizna Podrugov mandat, ali svjesni smo da od toga neće biti ništa ako se HDZ, s kojim smo potpisali sporazum da nam prepusti jedno mjesto, ne složi s tim.


Ostaje nam samo da vjerujemo u poštenje HDZ-a.  Za nas pravaše riječ i potpis su svetinje, a kako je za druge, vidjet ćemo. Ponizili smo se time da smo pristali da se ime stranke ne spominje na izbornom listiću kako bismo pridonijeli pobjedi Domoljubne koalicije, a sad ispada da ipak nećemo imati zastupnika. Nemamo  informacija o tome što će HDZ napraviti, rekao nam je jučer Josip Miljak.