Igra visokih uloga

Jesu li “žetončići” lojalniji Bandiću ili Plenkoviću? Izgleda da bi ga još neki uskoro mogli napustiti

Dražen Ciglenečki

Foto Marko Prpić / PIXSELL

Foto Marko Prpić / PIXSELL

'Već treći put iz medija doznajemo stavove Kluba, bilo je to kod pokušaja interpelacije o radu ministrice Blaženke Divjak, kad je Bandić bezuvjetno podržao Vladu i sada ovo. Nitko nas ne kontaktira niti pita što mi mislimo' 



Stanje unutar vladajuće koalicije sve se više zaoštrava. Teško je već pratiti tko je tu na čijoj strani, tko su saveznici, a tko protivnici. Milan Bandić i HNS mjesecima su u političkom sukobu, ali sada oni zajedno pritišću premijera Andreja Plenkovića da odobri prosvjetarima veći rast plaća nego što je planirao. 


Sinoć se sastalo Predsjedništvo Bandićeve stranke, a danas bi trebao zasjedati Klub koji okuplja 11 zastupnika.


Naravno, ponovno se nameće dvojba koliko je takozvanih »Bandićevih žetončića« lojalnije njemu nego Plenkoviću. Konkretno, koliko ih je ovaj tjedan, ako premijer ipak ne bude državnik, sukladno najavi gradonačelnika Zagreba, spremno apstinirati prilikom glasovanja o oporbenom zahtjevu za opoziv ministra Milana Kujundžića.




Najvjerojatnije to ne zna ni sam Bandić. No, moguće je da bi petero članova njegove stranke koji pripadaju tom Klubu, Kažimir Varda, Milanka Opačić, Mladen Madjer, Marija Puh i Siniša Varga, zaista slijedilo Bandića u ovoj političkoj igri visokih uloga. Čime bi, što je još jedan od brojnih apsurda parlamentarne većine, morali prekršiti Poslovnik vlastitog Kluba?!


Naime, taj dokument, kako je u više navrata naglašavao predsjednik Kluba Kažimir Varda, dopušta glasovanje prema savjesti samo kad to ne destabilizira Vladu. Prije dva tjedna je to Varda objašnjavao na primjeru Milanke Opačić, koja je ljetos pristupila Stranci rada i solidarnosti – Milan Bandić 365.


– Ona sada može glasovati kako želi, ako se njenim glasom ne dovodi u pitanje stabilnost Vlade. To piše u našem Poslovniku, izjavio je Varda početkom mjeseca za N1 televiziju. Dodao je kasnije da je »na neki način« uvjet Milanki Opačić da podržava Vladu. A Bandić prijeti da bivša potpredsjednica SDP-a i ostali u tom Klubu neće glasovati za Vladu dok Plenković ne da novac za prosvjetare.


Nije potrebno posebno pojašnjavati da bi Plenkovićeva vlada bila destabilizirana kad »bandićevci« ne bi glasovali za njezine prijedloge. Uglavnom, krajnje bizarna situacija. Koja nije postala nimalo normalnija poslije sjednice Predsjedništva Stranke rada i solidarnosti – Milan Bandić 365. Štoviše, Bandić kao da je zaboravio ili »zaboravio« što je govorio prijepodne.


– Vlada ima apsolutno povjerenje naše stranke dok budemo realizirali projekte za boljitak svekolikog hrvatskog puka i građana Zagreba. Zadnji ćemo napustiti koaliciju, a niti jednu fotelju nećemo tražiti, odgovorio je Bandić novinarima na pitanje hoće li njegovi zastupnici dići ruku za ministra zdravstva.


Zbog ovakve posvemašnje zbrke ne čude vijesti da pojedini zastupnici ovog Kluba razmišljaju da ga napuste, što je nedavno učinio Robert Jankovics, koji mu je bio na čelu.


– Već treći put iz medija doznajemo stavove Kluba, bilo je to kod pokušaja interpelacije o radu ministrice Blaženke Divjak, kad je Bandić bezuvjetno podržao Vladu i sada ovo. Nitko nas ne kontaktira niti pita što mi mislimo nego se prvo stavovi daju u medije, a tek onda se saziva sjednica Predsjedništva ili Klub. Ne može to tako, možda je Bandić navikao na to u Zagrebu, ali mi smo saborski zastupnici i to nezavisni. Stoga je dio nas na izlaznim vratima zbog takvog načina rada, rekao nam je jedan član »Bandićevog kluba«.