Središnja figura

JE LI POKVARIO FEŠTU? Dan nakon spektakularnog dočeka svi i dalje pričaju o Thompsonu

Dražen Ciglenečki

Foto Goran Stanzl / PIXSELL

Foto Goran Stanzl / PIXSELL

S druge strane, s desnice stižu optužbe da je vlast, prije svega Vlada i premijer Andrej Plenković zabranio nastup Thompsonu. Čini se da objašnjenja iz Vlade da oni nisu organizirali doček, nego grad Zagreb i HNS, ne znače puno



Na zagrebačkim ulicama nogometnu reprezentaciju dočekalo je, prema procjenama policije, pola milijuna ljudi, a zbog remećenja javnog reda i mira privedeno je samo pet osoba. To najbolje govori u kakvom je ozračju Hrvatska odradila svoju najveću feštu u povijesti.


No, drugi dan Hrvatska se iz radosti morala vratiti u svoju stvarnost. Središnja figura dijelom postaje pjevač Marko Perković Thompson, odnosno rasprava o tome je li mu na Trgu na dočeku bio zabranjen nastup.


Na političke reakcije nije dugo trebalo čekati, pa jedni optužuju Vladu za cenzuru i zabranu nastupa, a drugi Thompsona za to da je pokvario feštu. Politički dio priče podgrijavao je sam Thompson koji je bio u autobusu s nogometašima dok su putovali od aerodroma do Trga. Još za vrijeme tog puta objavio je status na Facebooku u kojem kaže da su “Vatreni još jednom odgovorili političarima na pitanje žele li da im Thompson pjeva…




Činjenice koje smo doznali kažu da organizatori, a to su Grad Zagreb i udruga navijača Budi ponosan, doista nisu predvidjeli da Thompson pjeva na dočeku, da su reprezentativci ti koji su ga pozvali da se poveze u autobusu s njima od aerodroma do Trga i na pozornicu.


Vidjeli smo i to da je Luka Modrić inzistirao da i Thompson otpjeva svoju pjesmu “Lijepa li si”, koju je prema planu organizatora trebala pjevati klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”.


Na političke reakcije nije dugo trebalo čekati, istu večer predsjednik HSS-a Krešo Beljak nije birao riječi.


– Mora mi smeće fašističko dan pokvarit.. ali neće, nabijem i njega i sve fašiste!!! Ignore!! Danas samo Hrvatska!!!, napisao je Beljak. Ujutro je već priznao da je pogriješio jer način na koji je to napisao nije primjeren javnom prostoru, niti je primjereno da je to uopće napisao dan prije.


– Nisam se trebao nijednom riječi osvrnuti na ništa drugo osim na senzacionalni uspjeh naše nogometne reprezentacije, posuo se pepelom Beljak zbog svog rječnika, ali je iz njegov statusa jasno da kod svog stav ostaje.


– Želim naglasiti da ovo nije bio napad na Marka Perkovića Thompsona osobno nego moj bunt prema politici koja nas razdvaja i hrani mržnjom još od Drugog svjetskog rata. U glazbeni opus gospodina Perkovića ne ulazim, isto tako niti u ukus onih koji slušaju njegove pjesme. No, radi se o pjevaču čiji su koncerti zabranjeni u mnogim zemljama svijeta zbog ideologije od koje se nikad nije ogradio niti je osudio. Fašizam je najveće zlo koje se dogodilo čovječanstvu i ne postoji „ali“, dodao je Beljak, koji je otkrio da je zbog svoje ranije objave primio i puno prijetnji.


S druge strane, s desnice stižu optužbe da je vlast, prije svega Vlada i premijer Andrej Plenković zabranio nastup Thompsonu. Čini se da objašnjenja iz Vlade da oni nisu organizirali doček, nego grad Zagreb i HNS, ne znače puno. Tako je svećenik Ike Mandurić, koji je davao potporu i braniteljima za vrijeme prosvjeda u šatoru u Savskoj, premijera Plenkovića proglasio najvećim neprijateljem Hrvatske.


– Thompson sabotiran, doček traljavo organiziran, odabrani režiser i voditelj koji nemaju veze s ovom pričom. Zapravo, dobro su odabrani da ugase i spriječe slavlje, objavio je na svom Facebooku Mandarić.


Poručio je i da je zanos puno znači, ali da dok ostane na zanosu sve će ostati isto.


– Sve dok se ne anulira i onesposobi najvećeg neprijatelja Hrvatske – premijera Plenkovića, sve dok izdajnik naroda – njegovoga duha identiteta i vjere – ima vlast, oštar je Mandurić na svom Facebooku. Na zanosu kojeg su stvorili Vatreni eto neki žele i vlast rušiti.


Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, pozvao je pak Thompsona na doček kojeg je taj grad priredio izborniku Zlatku Daliću i u tome ne vidi ništa sporno.


– Thompson nije moj glazbeni ukus, ali to u ovom trenutku uopće nije važno. Znam da Dalić sluša njegove pjesme i da su prijatelji i zato sam ga osobno pozvao na doček. Thompson je rekao da nema problema ništa se nije promijenilo nakon ovoga u Zagrebu. Što je bilo u Zagrebu upće me ne zanima, kazao nam je Čehok.


A, što se zapravo dogodilo u Zagrebu pokušali smo doznati od organizatora. Iz HNS-a nismo dobili nikakav odgovor, ali zato su nam situaciju pokušali objasniti grad Zagreb i redatelj dočeka Krešimir Dolenčić.


– Nikakvih zabrana nastupa nije bilo, poručuju iz Grada Zagreba objašnjavajući da je prema scenariju, u službenom dijelu programa dočeka na pozornici, bio predviđen nastup klape Sveti Juraj i Zaprešić boysa, budući da je unaprijed zamišljeno da naglasak mora biti na reprezentaciji, a ne na izvođačima.


S obzirom na to da je dolazak autobusa s reprezentativcima, pojašnjavaju iz Grada, trajao znatno duže no što je bilo predviđeno, producenti programa zamolili su sve poznate hrvatske pjevače, a koji su došli na doček, da otpjevaju nekoliko svojih skladbi kako bi se program popunio. Tako su na pozornici Trga bana Jelačića svoje skladbe izveli Đani Stipaničev, Tony Cetinski, Mladen Grdović, Stanko Šarić, Dražen Žanko,…


– Klapa Sveti Juraj po programu je trebala izvesti tri skladbe: Živjela Hrvatska, Croatio iz duše te ljubim i pjesmu Lijepa li si. U izvedbi ove posljednje pjesme Klapi se, na poziv naših reprezentativaca, pridružio i pjevač Marko Perković Thompson, odgovaraju iz grada Zagreba.


No, na kraju je pjesmu “Geni kameni” Thomson pjevao bez glazbe s matrice, a koliko se moglo čuti iz novinarske zone, voditelji programa objašnjavali su reprezentativcima da nemaju na matrici tu pjesmu. No, ona je za trajanja Svjetskog prvenstva svirala za vrijeme javnog praćenja utakmica iz Rusije na Trgu.


Marko Perković Thompson