Vlada najavila smanjenje parafiskalnih nameta

Izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti: Rjeđi preventivni pregledi za potencijalne kliconoše

Gabrijela Galić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

U zdravstvenom sektoru uštedit će se na davanju za edukacije o higijeni osoblja koje radi u neposrednom kontaktu s hranom. No, još veća ušteda ostvarit će se na rjeđim zdravstvenim pregledima osoba koje trebaju biti pod zdravstvenim nadzorom



Parafiskalni nameti koji opterećuju gospodarstvo u ovoj godini bi prema projekcijama Vlade trebali biti smanjeni za 72 milijuna kuna. No, već iduće godine, a temeljem odluka donesenih u ovoj, taj će iznos značajnije rasti. Kako je Vlada navela u Nacionalnom programu reformi smanjenjem ili ukidanjem parafiskalnih nameta bit će oslobođeno 278,9 milijuna kuna u narednoj godini.


U zdravstvenom sektoru, prema planu »ušparat« će se 7,6 milijuna kuna s osnova davanja za edukacije o higijeni osoblja koje radi u neposrednom kontaktu s hranom. No, još veća ušteda ostvarit će se na rjeđim zdravstvenim pregledima osoba koje trebaju biti pod zdravstvenim nadzorom. Ukupno bi se na zdravstvenim pregledima godišnje uštedjelo 42 milijuna kuna.  

Izmjena zakona


Kako bi se te planirane uštede i ostvarile, Ministarstvo zdravlja pokrenulo je postupak izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Smanjenjem parafiskalnih nameta u zdravstvu za 50 posto, odnosno ukupno 49,6 milijuna kuna, poduzetnicima će se »osloboditi mogućnost reinvestiranja sredstava«. Kako navodi ministarstvo zdravlja, u prijedlogu izmjena zakona koji se nalazi u postupku javnog savjetovanja, time će se potaknuti rast i razvoj privatnog sektora. 


  No, svi zaposleni koji imaju obavezu redovitih zdravstvenih pregleda jer obavljaju poslove u proizvodnji ili prometu hrane, odnosno opskrbi stanovništva vodom za ljudsku potrošnju, ubuduće će rjeđe odlaziti na zdravstvene preglede. Sada radnici koji obavljaju poslove u proizvodnji ili prometu nezapakirane hrane te opskrbi stanovništva pitkom vodom svakih pola godine odlaze na povremeni zdravstveni pregled na kliconoštvo. Ubuduće će taj pregled obavezno obavljati jedanput godišnje. Ti su radnici do sada ostale zdravstvene preglede obavljali jedanput godišnje, dok će zbog smanjenja parafiskalnih nameta ubuduće odlaziti svake dvije godine.  

Ujednačavanje cijene


Svake dvije godine, umjesto dva puta u godini, ubuduće će na povremeni zdravstveni pregled odlaziti osobe koje izlučuju klice trbušnog tifusa. Ta je promjena nejasna, s obzirom da je trbušni tifus akutna, zarazna bolest koju prenosi kliconoša. Svake dvije godine, umjesto jedanput godišnje, na preglede će odlaziti i osobe koje, primjerice, obavljaju poslove, odnosno sudjeluju u proizvodnji ili prometu sredstava za održavanje osobne higijene, njege ili uljepšavanja lica i tijela, ali i frizeri, maseri, brijači, pedikeri, kozmetičari, zaposleni u jaslicama, đačkim domovima, vrtićima, ustanovama socijalne skrbi. 




  Novost je i da će ministar zdravlja ubuduće odlukom utvrditi troškove zdravstvenih pregleda osoba koje podliježu zdravstvenom nadzoru, a sve kako bi se utvrdila jedinstvena cijena i ujednačili važeći cjenici zdravstvenih ustanova.