Predsjednik IDS-a o premijerovoj ponudi

Ivan Jakovčić: Hvala Zoranu, ali što je s Kajinom?

Tihana Tomičić

Danas je Damir Kajin čovjek Zorana Milanovića, i ako znamo da je to tako, onda sam ja zabrinut za vjerodostojnost Milanovićeva poziva



Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić dobio je ponudu koja se ne odbija od premijera Zorana Milanovića – da postane ministar turizma, no nije nimalo impresioniran njome.


– Kako komentirate poziv da uđete u Vladu?


– Iznimna čast mi je osobni poziv premijera Milanovića u Vladu, ali taj poziv čitam na sljedeći način: prvo, očito je premijer prihvatio moju ideju o rekonstrukciji Vlade, no ako želi imati predsjednike stranaka u Vladi, tada mora poziv uputiti i predsjedniku HSU-a Silvanu Hrelji. I drugo, jako mi je drago da je u svojim izjavama potvrdio da je Istra posebno uspješna, da je brand, te da je potvrdio da je to i moja zasluga.




No, jednu situaciju treba raščistiti: premijer Milanović sve mi to priznaje, dok istodobno SDP-ov kandidat za župana Damir Kajin sve to poriče. Činjenica je da je Damir Kajin izjavio da se SDP ponudom meni da uđem u Vladu – ruga.


Danas je Damir Kajin čovjek Zorana Milanovića, i ako znamo da je to tako, onda sam ja zabrinut za vjerodostojnost Milanovićeva poziva. Damir Kajin je kandidat za župana najturističkije regije u Hrvatskoj, i s njegovim konstatacijama ja se jednostavno ne mogu složiti. Moramo, dakle, raščistiti takve Kajinove stavove. Jer to nije uvreda samo meni nego cijeloj Istri.


– Možete li biti decidirani: pod kojim uvjetima biste prihvatili poziv premijera?


– Danas sam razgovarao s turističkim djelatnicima u Dalmaciji, čuo sam se bivšom ministricom Pave Župan Rusković, s hotelijerima iz Zagreba, u Poreču ću razgovarati s istarskim hotelskim kućama, i nakon toga ću dati odgovor. Moj stav ostaje isti – da u tom resoru moramo imati najstručniju osobu koja će biti izabrana uz podršku i konsenzus svih u resoru. Sigurno je da postoje ljudi koji su za to mjesto kompetentniji od mene.


– Mislite li da biste prihvaćanjem te ponude i odustankom od kandidature za Europarlament narušili svoj kredibilitet?


– Poznato je da ja želim ići u Europarlament. Zato se ne mogu oteti dojmu da, što mi potvrđuju i neovisni politički stručnjaci, ova ponuda o ulasku u Vladu djelomično ima za cilj i da me makne iz utakmice za Europarlament. Očito sam vodeći kandidat za te izbore, to je jasno kad vidimo liste stranaka. Uzimajući u obzir sve to, ali i poštenu i korektnu ponudu premijera Milanovića, nakon razgovora s turističkim ljudima u Poreču, objavit ću svoju odluku i ponuditi rješenje.


Cijeli razgovor s Ivanom Jakovčićem pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista u utorak, 12. ožujka, 2013.