Novinarske predsezonske patke

Ruski FineClub reklamira nepostojeći “svingerski raj” na divljoj plaži pored Rovinja

Aldo Pokrajac

Glamurozno najavljeni svingerski klub kraj Punte Križa je preživio tek jednu sezonu, a da brojne TV ekipe, među onima i one poznatih showbiz emisija, nisu uspjele snimiti ni jedan par



ROVINJ U potrazi za senzacijama mediji gotovo pred svaku turističku sezonu pišu o svingerskom raju u Rovinju. U pitanju je divlja plaža i neuređena borova šuma između brda Monsena na Rtu Punta Križa. Jedan naš tabloid je najavio, a portali i “ozbiljni” listovi prenijeli, da je na tom predjelu ruski FineLine dobio koncesiju na pet tisuća četvornih metara gdje bi trebao biti smješten beach club. Citirajući FineLine mediji su se raspisali da je divlja plaža Punte Križa dobro poznata europskim nudistima te da su Hrvatska, a posebno Rovinj, “vrlo tolerantni prema aktivnostima nudista, koji su ovdje tradicionalno od 70-ih godina 20. stoljeća”.


Sponza ne želi komentirati trač


Kalkulira se o troje ruskih investitora, koji su navodno uz pomoć rovinjskog odvjetnika od Hrvatskih šuma unajmili prostor blizu plaže Punta Križa koja se u medijima već spominjala kao svingerski raj.


Navodno, nakon osnivanja tvrtke Tanka Linija d.o.o. otvorili su i “Life Style & Beach club” koji FineLine na svojim internet stranicama, koje se usput ne mogu otvoriti, reklamira uz parolu “adults only, clothing optional”, što bi u slobodnom hrvatskom prijevodu značilo “samo za odrasle, odijevanje neobavezno”. Budući da se tu kupaju strani i domaći nudisti, među njima i Rovinjci, parola i nije neka ekskluziva.




U Gradu Rovinju kažu da je riječ o novoj novinarskoj patki o Punti Križa, koja nije dana u koncesiju. Gradonačelnik Giovanni Sponza preko glasnogovornice Marije Črnac Rocco poručio je da je riječ o traču, koji ne zaslužuje komentare. Odista, da se nekome dodijelila koncesija na određenoj plaži Grad mora raspisati natječaj, o čijem ishodu odlučuje Gradsko vijeće. Konačnu odluku donosi Istarska županija, u čijoj su nadležnosti koncesije na pomorskom dobru.


– O navodnom davanju Punte Križa u koncesiju ruskoj tvrtki već su me pitali mnogi građani. Ta solucija nikad nije bila ni na užem gradskom kolegiju, a kamo li na Gradskom vijeću. O tome bih ja sigurno bio upoznat, kaže zamjenik gradonačelnike William Uljanić.


Punta Križa kao Zlatni rt


Uljanić podsjeća da je Grad Rovinj već pokrenuo inicijativu uređenja Punte Križa, koja bi trebala dobiti izgled zaštićene i najbolje posjećene šume Zlatni rt, čime bi izgubio atribut “seksi plaže”. Za ovo se područje izrađuje idejni projekt hortikulturnog uređenja, kao podloga za donošenje detaljnog urbanističkog plana. Budući da će plan na javnu raspravu, o njemu će svoj sud moći dati i građani Rovinja, koji često protestiraju zbog “seksi incidenata” na Punti Križa.


Punta Križa je uistinu posljednje utočište svingera i homoseksualaca. Do oluje koja je opustošila Crveni otok homoseksualci su obično ljetovali na Maškinu, koji je uskom prevlakom povezan sa Sv. Andrijom. Tamošnji ugostitelji kažu da su homoseksualci bili najbolji i galantni gosti, koji su puno trošili i ostavljali napojnice.


Od Crvenog otoka do Punte Križa


Nakon što je Maškin ostao bez borove šume, homoseksualci su se preselili u tadašnje nudističko turističko naselje Monsena. Da bi doskočila njihovom egzibicionizmu Maistra je otvorila Monsenu “tekstilnim” gostima, preuredivši je u novo visokokategorizirano naselje Amarin. Homoseksualci su se zbog toga preselili na obližnju Puntu Križa, a uskoro su im se pridružili i svingeri.


O svingerima se piše svako ljeto, ali je po riječima Rovinjaca koji se tamo svakodnevno kupaju riječ o pojedinim egzibicijama, uobičajenim za divlje plaže na kojima borave nudisti. Uostalom, glamurozno najavljeni svingerski klub kraj Punte Križa je preživio tek jednu sezonu, a da brojne TV ekipe, među onima i one poznatih showbiz emisija, nisu uspjele snimiti ni jedan par.


Kad je riječ o homoseksualcima ima puno indicija da tu ima i prostitucije. O tome nam je pred nekoliko godina svjedočio jedan njemački državljanin, koji tu ima imanje, a dobio je gadne batine kada je sa svog zida tjerao raskalašene muške parove, pa je zbog toga intervenirala i njemačka ambasada, o čemu se također naširoko pisalo. Sve je to bio povod gradskim čelnicima da rade na istjerivanju “Sodome i Gomore” iz svog dvorišta, što će se vjerojatno i dogoditi.


Hrvatske šume mogu izdati koncesiju


Provjeravajući cijelu priču ipak smo došli do nekih informacija. Iz pouzdanih izvora saznajemo da je koncesiju nad 200 kvadrata državne šume u upravi Hrvatskih šuma u Zagrebu zatražio jedan rovinjski ugostitelj. Međutim, do sada mu nije izdana, a pitanje je i da li će se izdati bez suglasnosti Grada Rovinja, koji je o tome već zatražio detaljne informacije.


Doduše, Hrvatske šume imaju pravo davanja državnih šuma u koncesiju, pa su već dale slične parcele uz more u najam za ljetne barove. U ovom slučaju ipak je riječ o osjetljivom području o kojem će se prije davanja u koncesiju vjerojatno dobro promisliti.