Tvornica streljiva

I Rijeka i Županija imaju potencijal za proizvodnju oružja

Danko Radaljac

Streljivo i naoružanje proizvodilo se i u »Rikardu Benčiću«, propalom gigantu iz riječke industrijske prošlosti, a radnici Torpeda su 1993. godine, dok je Hrvatska bila pod embargom,  u vrlo kratkom vremenu proizveli lako oklopno vozilo



RIJEKA Ministar obrane Ante Kotromanović je tijekom NATO-va Industrijskog foruma u Splitu kazao kako postoji mogućnost da se u Hrvatskoj izgradi tvornica streljiva. Iako se radi o staroj MORH-ovoj želji, bilo kakva provedba danas je godinama udaljena. Naime, nije neka velika tajna kako je više administracija MORH-a pokušalo dogovoriti s domaćim proizvođačem vatrenog oružja, HS Produktom iz Karlovca,  gradnju zajedničke tvornice, u nekom obliku javno-privatnog partnerstva, ali se zasad nije uspjelo ništa dogovoriti jer je riječ o vrlo velikom ulaganju. Međutim, ideja i dalje živi.


U ovom poslu glavna bi strana ipak bila tvrtka HS Produkt jer na godišnjoj razini, zbog potreba testiranja, troše mnogo više streljiva od Oružanih snaga, pa određena logika nameće da se i tvornica streljiva izgradi u blizi trenutne tvornice oružja. No, za sada, koliko je poznato, nikad se nije razgovaralo niti o jednoj potencijalnoj lokaciji.


Prvi torpedo


Predsjednik HGK-Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić smatra, pak, kako riječka regija ima sve potencijale da bi danas-sutra mogla revitalizirati proizvodnju streljiva, po čemu je nekad bila poznata i u svjetskim razmjerima.




– Prvi torpedo u svijetu proizveden je upravo u Rijeci, podsjeća Vujić, te dodaje kako bi on osobno najradije ukinuo sva oružja svijeta, ali je to, nažalost, iluzorno očekivati da će se ikad dogoditi.


– Proizvodnja streljiva je industrija koja ne zagađuje okoliš, a Hrvatska nasušno treba otvaranje novih proizvodnih pogona i radnih mjesta. Primorsko-goranska regija i Rijeka raspolažu potrebnom infrastrukturom, kadrovskim potencijalima i prostorima u poslovnim zonama, s jakom energetskom mrežom, u kojima bi se takva proizvodnja mogla realizirati – smatra čelnik Županijske komore.


Riječka Tvornica Torpedo svoj je obol dala u Domovinskom ratu. U ovoj tvornici u kojoj je daleke 1866. godine proizveden prototip prvog torpeda, u vrlo je kratkom vremenu razvila lako oklopno vozilo dok je Hrvatska bila pod embargom uvoza oružja. 


Obol u Domovinskom ratu


Premda su bili u stečajnom postupku, inženjeri i radnici riječkog Torpeda 1993. godine krenuli su s proizvodnjom ovog vozila koje je, pak,  bilo zasnovano na teretnom vozilu Torpedo HV 4×4 TK-130 T-7 koje su prethodno također bili razvili za potrebe HV-a. Nakon kraćeg predaha u kojem je ova tvornica izašla iz stečajnog postupka, Tvornica Torpedo opet je tonula u probleme. U lipnju 2000. godine ponovno je otvoren stečaj, ovog puta bez povratka, a 1.053 njezinih radnika našlo se na burzi rada. Danas su prostori ove tvornice u privatnom vlasništvu tvrtke Jedinstvo iz Krapine.


Streljivo i naoružanje proizvodilo se i u »Rikardu Benčiću«, još jednom propalom gigantu iz riječke industrijske prošlosti. Uz proizvodni program motorne opreme i ljevaoničkih proizvoda, u »Benčiću« je postojao i specijalni program naoružanja.  Stari pogoni prodani su Gradu Rijeci 1996. godine, a tvrtka je svoj krah ujesen 2000. godine, kada je otvoren stečaj,  dočekala u pogonima na Kukuljanovu. U trenutku otvaranja stečaja u »Benčićevoj« Specijalnoj proizvodnji d.o.o., koja je imala odobrenje Ministarstva obrane, bilo je zaposleno 17 radnika, u Brodskoj opremi d.o.o. 29, a u Motornoj opremi d.o.o. 115 radnika.