Strogo povjerljivo pismo Banskim dvorima

Hrvatski predstavnici u NO Ine traže od Vlade: Hitno smijenite Zoltana Aldotta!

Jagoda Marić

  Povod za pismo bila je sjednica Nadzornog odbora održana krajem svibnja na kojoj su predstvanici MOL-a inzistirali da se raspravlja o izjavama svjedoka članova uprave i NO-a Ine na suđenju Ivi Sanaderu



Predstavnici države u Nadzornom odboru Ine uputili su Vladi pismo u kojem, kako doznajemo, upozoravaju da je, s obzirom na stanje u toj kompaniji, došlo vrijeme da se zahtijeva smjena predsjednika uprave Ine Zoltana Aldotta. Pored toga, četvero »hrvatskih« članova, od ukupno devet, Vladu upozorava i da mora započeti s pregovorima oko izmjene dioničarskog ugovora jer država iako ima samo 2,4 posto manje dionica od MOL-a, koji još nije dosegnuo 50-postotni udio u Ini, nema nikakvih upravljačkih prava niti može utjecati na ono što se u Ini događa.    


Da je čelnim ljudima Vlade popodne poslano pismo, potvrdio nam je predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern, ali o detaljima nije želio govoriti jer, kako je objasnio, riječ je o komunikaciji s vlasnikom kojeg predstavljaju u Ini i ne misli s njime razgovarati preko medija. Osim Šterna u Vladi državu predstavljaju Gordana Sekulić i Damir Vanđelić, dok »hrvatsku« stranu još drži i predstavnica radnika Maja Rilović. O pismu u Vladi nismo uspjeli dobiti nikakav komentar, uz objašnjenje da ga još nisu ni dobili.     Povod za pismo, otkrivaju naši sugovornici, bila je sjednica Nadzornog odbora održana krajem svibnja na kojoj su predstvanici MOL-a inzistirali da se raspravlja o izjavama svjedoka članova uprave i NO-a Ine na suđenju Ivi Sanaderu gdje ga se sumnjiči da je primio mito od MOL-a. Članovi NO koji predstavljaju državu napustili su tu sjednicu jer raspravu o svjedocima shvatili i kao pritisak na buduće svjedoke, ali i uplitanje u sudski proces. Vladi se sugerira da bi bilo dobro konačno započeti pregovore oko izmjene dioničarskog ugovora, jer je pokušaj prošle Vlade završio bez rezultata, a navode i razloge zbog kojih bi Vlada kao vlasnik Ine trebala biti zabrinuta za stanje u toj kompaniji. 

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista, u subotu, 2. lipnja 2012.