Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 2n
Sutra: 17° 17° 2n
22. listopada 2019.
Istraživanje CRO Demoskopa

Hrvatski birači ne vole hadezeovce

Zar ih birači zaista ne vole? / Foto Arhiv NL
Zar ih birači zaista ne vole? / Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 5. kolovoz 2011. u 22:35 2011-08-05T22:35:33+02:00

Na listi "negativaca" gotovo su redom članovi HDZ-a: odmah nakon Ive Sanadera je njegova nasljednica Jadranka Kosor, a tu su i Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Darko Milinović, Božidar Kalmeta...

ZAGREB Mjesečno istraživanje političkih preferencija u Hrvatskoj, CRO-Demoskop, provedeno u prva tri dana kolovoza još je jednom potvrdilo činjenicu da je HDZ-u i HSS-u puno bolje da na parlamentarne izbore izađu sa samostalnim listama. Kukuriku koalicija (SDP/HNS/HSU/IDS) i dalje vodi, dobiva 37,4 posto glasova, slijedi je HDZ/DC s 20,5, te lista HSS-a s 4,5 posto glasova.

Vladi pada potpora

Vlada bilježi pad potpore. Sad je podržava samo 21,4 posto ispitanika, prije mjesec dana ta je brojka bila na 22,1 posto. Ne podržava je 61,5 posto građana, što je porast u odnosu na prošli mjesec kada je ta brojka bila na 60,3 posto. Niska razina potpore Vladi vidljiva je iz vrlo slabe ocjene njenog rada, samo 2,23. Najbolju ocjenu Vladi daju birači HDZ-a 3,55, a najslabiju HDSSB-a, samo 1,75.

Kada bi se, međutim, zbrojili rezultati koalicije HDZ/DC s HSS-ovima onda se vidi da njih podržava 25 posto ispitanika, što je čak 3,5 posto više nego prošlog mjeseca kada su ove tri stranke biračima bile ponuđene na zajedničkoj listi. Što se tiče Kukuriku koalicije njena je podrška stabilna, pad u odnosu na prošli mjesec iznosi samo 0,6 posto, što ulazi u opseg statističke pogreške.      

 Laburistima 4,3 posto

Od ostalih stranaka slijede Hrvatski laburisti Dragutina Lesara koji na razini Hrvatske dobivaju 4,3 posto glasova, a za njima slijede zajednička pravaška lista (HSP/HČSP/A-HSP) s 3,6 posto i HSLS s tri posto biračke podrške. Ostale stranke ne prelaze dva posto glasova na razini Hrvatske. Još je uvijek vrlo visoki udio, 20,4 posto, onih koji ne znaju za koju će stranku glasati. Ako bi se biračima ponudile samo pojedinačne stranačke liste opet je najjači SDP s 28,1 posto, a slijedi ga HDZ s 20,1 posto. Za njima slijede HNS s 5,3 i HSS s 4,4 posto glasova. Odmah za njima su Lesarovi laburisti s 4,3 posto. Od ostalih stranaka tu su i HSP s 3,1, HSU s 2,9 i HSLS s 2,8 posto glasova. 

Najpozitivniji političar u zemlji je i nadalje i predsjednik Republike Ivo Josipović kojeg takvim smatra čak 43,3 posto ispitanika. Daleko za njim zaostaje guverner HNB-a Željko Rohatinski kojeg pozitivnim doživljava 10,7 posto anketiranih . Premijerka Jadranka Kosor je na trećem mjestu, nju pozitivnom smatra 6,9 posto anketiranih, a tek četvrti na listi je njen najveći politički protivnik, šef oporbe i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, s 5,4 posto podrške. Međutim, Kosor je istovremeno visoko i na listi negativnog doživljaja političara.

Najnegativniji Sanader

Naravno, negativne i dalje predvodi odbjegli pa poslije pritvoreni nekadašnji premijer Ivo Sanader koji je najnegativniji političar za čak 28,8 posto ispitanika. Premijerka Kosor je na drugom mjestu s 15,5 posto, a treći je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks s 11,6 posto. Da su baš »svi političari« negativni smatra 9,2 posto ispitanika. Na listi negativnih dalje slijede redom Andrija Hebrang, Darko Milinović, Stjepan Mesić, Radimir Čačić i Božidar Kalmeta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.