Uvoz radne snage

Hrvatska uvozi tisuće radnika s Filipina i iz Bangladeša: ‘Spremni su doći raditi već za 3.400 kuna’

Hina

Foto iStock

Foto iStock

Ako pitate za plaće, minimalna plaća za koju bi slabije obrazovani došli raditi je 450 eura mjesečno, čemu još valja dodati i smještaj i hranu. Kod onih obrazovanijih plaća ne bi smjela biti ispod 700 eura, izjavila je Villa za Jutarnji list.



Istražili smo tržište i otkrili da Hrvatska ima velike potrebe za uvozom radne snage, mi možemo zadovoljiti tu potražnju rekla je Elsa U.Villa, čelna osoba Filipinskog udruženja izvoznika usluga koja okuplja oko 300 licenciranih agencija za izvoz radne snage u razgovoru za Jutarnji list od petka.


“Početkom ove godine kazali su nam da vam je potrebno oko 2000 radnika, a te potrebe su otada samo narasle. Mi možemo zadovoljiti tu potražnju za radnicima”, rekla je Villa kojoj je ovo drugi posjet Hrvatskoj, u kojoj je već boravila u listopadu prošle godine.


Radnici koje nudimo različitih su struka. Kako čujemo Hrvatska u ovom trenutku najviše traži radnike u turizmu i ugostiteljstvu…No nudimo i radnike u graditeljstvu kao i u poljoprivredi, dodala je ona. 




Ako pitate za plaće, minimalna plaća za koju bi slabije obrazovani došli raditi je 450 eura mjesečno, čemu još valja dodati i smještaj i hranu. Kod onih obrazovanijih plaća ne bi smjela biti ispod 700 eura, izjavila je Villa za Jutarnji list.


U početku bi filipinski radnici uglavnom bili zaposlenici agencija, no s vremenom mogli bi i samostalno zasnivati radni odnos, pojasnila je.


Izdavanje papira potrebnih za rad u dosadašnjim je slučajevima išlo razmjerno brzo ali teškoća je sa izdavanjem viza jer Hrvatska nema veleposlanstvo na Filipinima, rekla je Villa u razgovoru za Jutarnji list od petka.


Hrvatska je spremna uvesti radnike iz Bangladeša, objavilo je veleposlanstvo te države u Haagu nakon sastanka bangladeškog veleposlanika sa hrvatskim zamjenikom ministra rada Draženom Opelićem, piše Večernji list u petak.


Kako su objavili iz bangladeškog veleposlanstva, na sastanku u Zagrebu je zamjenik ministra Pavića najavio da će Hrvatska uskoro u Bangladeš poslati nacrt memoranduma o razumijevanju, dokumenta koji opisuje dogovor između dvije države o toj temi. Nakon potpisivanja memoranduma pokrenut će se nužne pripreme kako bi se regrutirala potrebna radna snaga iz te države.


Zamjenik ministra Opalić je veleposlaniku Sheikhu Mohammedu Belalu prenio namjeru kako Hrvatska, između ostalih, želi zapošljavati liječnike, medicinske sestre, stručnjake za informatiku, turističke i građevinske djelatnike a veleposlanik je prenio uvjeravanja kako je Bangladeš sposoban osigurati kvalificiranu i nekvalificiranu radnu snagu za sve sektore, piše Večernji list.


Na upit o detaljima dogovora su iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava potvrdili da je pomoćnik ministra primio veleposlanika Bangladeša kojega je interesirala mogućnost suradnje na području tržišta rada.


“Ministarstvo kontinuirano prati situaciju na tržištu rada kako bi odgovorilo na sve izazove u pogledu potražnje za radnom snagom, ali kao što ministar Pavić stalno naglašava, prioritet Vlade je zapošljavanje domaće radne snage”, odgovorili su iz ministarstva za Večernji list.