Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1n
Sutra: 15° 15° 1n
21. rujna 2019.
‘Veliko posvećivanje vode povodom blagdana Bogojavljanje’

Hrvatska pravoslavna crkva održala javni obred na Cvjetnom trgu, mitropolit Porfirije: HPC ne postoji

Tomislav Miletic/PIXSELL
Tomislav Miletic/PIXSELL
Autor: ,
Objavljeno: 6. siječanj 2017. u 13:16 2017-01-06T13:16:00+01:00

Silina kojom je jugoslavenski i prosrpski lobi upotrijebio sve svoje snage, kako bi spriječio prvo javno nastupanje Hrvatske pravoslavna crkve u centru Zagreba, jasno pokazuje kako je Hrvatska još uvijek daleko od pune državne suverenosti navode organizatori obreda ‘Veliko posvećivanje vode povodom blagdana Bogojavljanje’

Hrvatska pravoslavna crkva i udruga "Projekt Velebit" organizirali su u petak na zagrebačkom Cvjetnome trgu javni obred "posvećivanja vode povodom blagdana Bogojavljanja“, što je bio i prvi javni obred te crkve, koja u Hrvatskoj nije registrirana kao vjerska zajednica, u Zagrebu nakon 72 godine, a sam događaj obilježila je i psovka jednoga od organizatora, bivšeg novinara Z1 Marka Juriča.

Posvećivanje vode je pred oko 40-ak okupljenih predvodio arhiepiskop hrvatski i cijele Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandar, koji je nakon molitve i posvećenja rekao da je Hrvatska pravoslavna crkva "oduvijek postojala, postoji i postojat će u Hrvatskoj“. "Hrvatska pravoslavna crkva uvijek je tražila okupljanje hrvatskog naroda, nikakvo razdvajanje“.

 Blagoslov vode održan je na Cvjetnome trgu ispred Saborne crkve Preobraženja Gospodnjeg, katedrale Srpske Pravoslavne Crkve, a među 40-ak okupljenih viđeni su i bivši ministar branitelja Mijo Crnoja, Zorica Gregurić iz Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskoga rata i više branitelja poznatih iz prosvjeda u Savskoj ispred Ministarstva branitelja, te povjesničar Josip Pečarić.

 Sam blagoslov vode najavio je u ime "Projekta Velebit" nekadašnji novinar televizije Z1 Marko Jurič, kazavši kako je riječ o molitvi u duhu tradicije hrvatskog pravoslavlja koje su, dodao je, prije 72 godine komunistički kriminalci izbacili iz njihove kuće i u tu kuću uselili "nekakve uljeze".

 "Sramota je za hrvatsku državu da je Hrvatska pravoslavna crkva beskućnik i da svoje liturgijske obrede mora održavati na ulici", rekao je te od hrvatske države zatražio da registrira Hrvatsku pravoslavnu crkvu i da joj nađe prostor za održavanje liturgijskih obreda. Naveo je i da se na posljednjem popisu stanovništva 16.700 osoba izjasnilo kao Hrvati pravoslavne vjeroispovijesti te upitao zašto ih se Hrvatska srami.

 "Možda zato što oni ne pjevaju četničke pjesme. Možda zato što u Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi nisu dobrodošle političke barabe, predstavnici šefa srpske vlade koji dođu usred Zagreba prijetiti Hrvatskoj i hrvatskom narodu. I to pred kompletnim hrvatskim državnim vrhom koji nije smogao hrabrosti da toj političkoj barabi kaže - gubi se tamo u svoj četnički brlog odakle si i došao", rekao je Jurič uz pljesak okupljenih, osvrćući se na jučerašnji govor Vladimira Božovića kao izaslanika srbijanskog premijera Aleksandra Vučića na božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu.

 Ustvrdio je i da Hrvatska jest država, ali nije suverena što se, naglasio je, mora promijeniti. "Moramo stvoriti novog hrvatskog čovjeka, koji će biti slobodan i neće biti zaražen genom podaništva", poručio je te dodao da je cilj Projekta Velebit "reći dosta podaništvu, saginjanju, klanjanju i toga da se stalno nekome moramo objašnjavati ili pravdati jesmo li ustaše", a takvima je uputio psovku.  "Nećemo se više povlačiti! I zadnja poruka je – krećemo u napad!“, zaključio je svoje obraćanje Jurič.

 Ideja Hrvatske pravoslavne crkve datira iz 19 stoljeća, a osnovana je 1942. godine u vrijeme NDH te ukinuta 1945. godine kada su ubijeni njezini svećenici, zajedno s poglavarom, mitropolitom Germogenom.

Unatoč pokušajima zabrane, nakon 72 godine, Hrvatska pravoslavna crkva ponovo na Cvjetnom trgu, navodi se na web stranici Projekta Velebit. Naime, obred nije kako je prvotno najavljeno održan u trgovačkom centru ‘Centar Cvjetni’ u prizemlju, nego na Cvjetnom trgu u blizini spomenika Petru Preradoviću. Organizatori tvrde da se dogodio "očiti politički pritisak", čak i na policiju.

"Prema tzv. dobro obaviještenim izvorima, Ravnateljstvo policije i MUP-a dobilo je, bez imalo sumnje, blago je reći, klevetničke sigurnosne procjene, kako će na toj molitvi HPC-a biti govora mržnje, poziva na vjersku ili nacionalnu netrpeljivost, diskriminaciju pa čak i pozive na nasilje. Tko je, na temelju čega, po kakvoj analitičkoj analogiji i zašto izradio ovakve ‘sigurnosne procjene’, te ih kao takve nametnuo policiji da po njima postupa nije teško zaključiti. Ipak, silina kojom je taj jugoslavenski i prosrpski lobi upotrijebio sve svoje snage, kako bi spriječio prvo javno nastupanje Hrvatske pravoslavna crkve u centru Zagreba, jasno pokazuje kako je Hrvatska još uvijek daleko od pune državne suverenosti. Međutim, kako Ustav RH jamči slobodu javnoga okupljanja i slobodu vjeroispovijesti, tako će Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit, konzumirati upravo te slobode, doći na javnu površinu, mirno se okupiti, te slobodno i javno izreći molitvu koja se na tom mjestu zadnji puta čula prije 72 godine. U Hrvatskoj je prema zadnjem popisu stanovništva čak 16700 ljudi navelo da su Hrvati pravoslavne vjeroispovijesti. Prema tom podatku, oni su treća po veličini vjerska zajednica u Hrvatskoj. Nevjerojatan je podatak da hrvatska država za te ljude nema sluha, da im ne pronalazi adekvatan prostor za liturgijske obrede, nego su prinuđeni to raditi, vani na javnomu mjestu", navode organizatori.

Iz kancelarije SPC Mitropolije zagrebačko-ljubljanske stiglo je tim povodom sljedeće priopćenje:

Djelovanje grupacije koja sebe naziva Hrvatskom pravoslavnom crkvom ne vidim kao problem Srpske pravoslavne crkve i Pravoslavne crkve u svijetu, ističe se u priopćenju mitropolita Porfirija i dodaje da ona za pravoslavlje jednostavno ne postoji.

„Takva grupacija je, poznato je, postojala samo u fašističkoj NDH, kada je služila isključivo ostvarivanju genocidnog programa prema srpskom narodu“ , kaže se u priopćenju.

Stoga je njihovo djelovanje isključivo problem države, njenog identiteta, načina kako država želi da je dožive njezini građani, ali i kakvu sliku o sebi šalje u Europu i svijet, kaže se u priopćenju mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.