Nabava aviona

Hrvatska od pet država traži ponude za višenamjenski borbeni zrakoplov, ovo su uvjeti

Hina

Foto: D. LOVROVIĆ

Foto: D. LOVROVIĆ

Po primitku ponuda, u slijedećih nekoliko mjeseci detaljno će se analizirati dostavljene ponude, a ključni parametri u odabiru, osim karakteristika i sposobnosti aviona, bit će tri segmenta: međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje



Ministarstvo obrane priopćilo je da u četvrtak »uručuje zahtjev za ponudom (Request for Proposal, RfP) za višenamjenski borbeni avion u pet država« – Grčku, Izrael, Južnu Koreju, Švedsku i SAD.


Grčka, Izrael i SAD Hrvatskoj nude zrakoplove F-16, Koreja zrakoplov GFA-50, a Švedska Gripen JAS-39.


»Zahtjev će biti uručen preko veleposlanstava navedenih država, a rok za odgovor na ponudu je 75 dana.




Po primitku ponuda, u slijedećih nekoliko mjeseci detaljno će se analizirati dostavljene ponude, a ključni parametri u odabiru, osim karakteristika i sposobnosti aviona, bit će tri segmenta: međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje.


Postupak će se voditi transparentno, sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Republiku Hrvatsku«, priopćilo je ministarstvo.


Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević od stupanja na dužnost najavljuje da je Hrvatskoj potrebno ratno zrakoplovstvo te da će odluka o odabiru vrste aviona biti donesena do kraja 2017. Početkom srpnja je izjavio da bi Hrvatska mogla nabaviti 12 zrakoplova te da u obzir dolaze i korišteni strojevi.